Продукти: 250 г ориз, 1 л прясно мляко, 220 г захар, 4 бр.яйца, 60 г краве масло, 1ч.л. вишньовка или друг ароматен алкохол, 1 бр. ванилия.
Приготвяне: Почистеният и измит ориз попарваме с 1 ч.ч. гореща вода. Варим с млякото и щипка сол на тих огън докато оризът омекне. Сваляме от огъня. Оставяме да поизстине, прибавяме яйцата, захарта, вишновката, ванилията и 50 г краве масло. Разбъркваме добре. Слагаме всичко в тавичка, дъното на която сте намазали с останалите 10 г разтопено масло и запичаме в умерена фурна, докато придобие светлокафяв цвят – отнема около 25-30 мин..
Сервира се с мед или плодови сокове.
Аз понякога преди да запека във фурната заедно със захарта и яйцата слагам плодове от сладко - ягоди, кайсии, смокини и т.н.
Добър апетит!
Тази рецепта, с някои нюанси в продуктите,
съм използвал от книгата на Емил Марков - Българските изкушения.
отдавна се каня на печено мляко с ориз и тъй като те виждам, че честичко отчиташ, съм си обещала по твоята рецепта да го направя :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда :)
Поздрави и хубав петък!
Благодаря Пепи ! Опитай, няма да съжаляваш. Вкусничко е! Само оризът да поеме напълно врялата вода и леко набъбне. После вариш на тих огън, като бъркаш постоянно докато омекне. Поздрави!
ИзтриванеТакаааа, копирах си рецептата и в най-скоро време трябва да се пробва, изглежда много апетитно!
ОтговорИзтриванеИзглежда обещаващо вкусн
ОтговорИзтриванео! Оризът само се попарва във водата или се вари в нея като се добавя млякото?Благодаря за споделената рецепта.
Благодаря!
ИзтриванеПопарвате оризът във вряла вода , захлупвате и оставяте напълно да изстине /докато поеме водата/.
Много Ви благодаря за уточнението.В сладкарството има много важни детайли, които ако не се знаят или спазят, нещата не се получават както трябва.Радвам се на желанието Ви да творите!
ИзтриванеАз пък не съм опитвала, а съм голям фен на мляко с ориз. И определено ще си го направя, запазвам и аз рецептата. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ванка!
Благодаря!
Изтриване