вторник, 15 юли 2014 г.

Лимонов сладкиш

Този невероятно вкусен сладкиш се приготвя много бързо – за около 45 мин . Прави се лесно и както някои пишат в такива случаи е безумно вкусен, пухкав, истинска наслада за небцето.

Продукти: 1 ч.ч. брашно – 150 г, 1 ч.ч. захар – 200г, 3 бр яйца XL, 1 бр лимон, ½ ч.ч. стафиди, 2 ванилии, 1 ч.л. сода бикарбонат /с връх/, пудра захар за поръсване.
1-2 с.л. брашно.
Може, по желание да сложите около 30 г бадемови ядки, които първо да обелите и за около 7-8 мин. запечете при 180 градуса. После натрошете всяка ядка на 3-4 части.
Чаена чаша = 250мл

Начин на приготвяне:
Попарете с гореща вода лимонът и стафидите. Оставете ги така за около 10 мин. Стафидите се оцеждат и подсушават. Омесват се с 1 -2 с. л. брашно. На лимонът се обелва кората. Ципите много лесно се махат. Нарязва се на дребно и смила на каша с блендер.
Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Първо 2-3 мин. на ниски обороти с миксера, после още около 5 мин. на високи. Колкото по добре са разбити, толкова по пухкав става сладкишът. Добавя се постепенно по малко омесените брашно и ванилия. Бърка се. Содата се угася с малко сок от смленият лимон и прибавя към сместа като се обърква хубаво. След това се слагат лимонът, накрая стафидите и бадемите.
Тавичка с размери 20 на 28 см се застила с готварска хартия /за печене/. Трябва да е покрита изцяло – дъното и стените. Изсипва се сместа за печене. В загрята на 180 градуса фурна печем около 25 - 30 мин. /всеки с оглед на своята фурна/. Като до 20 мин. не отваряме фурната, след това проверяваме с клечка за зъби, дали е готов сладкишът. Не трябва да има по клечката следи от тесто. Можем да покрием отгоре с фолио да не загори.
След като е изпечен сладкишът, изваждаме, нарязваме веднага, още топъл на квадрати / или фигурки по желание/ и като поизстине поръсваме с пудра захар.

Насладете се!

Добър апетит!

4 коментара: