Зелени домати , 250 мл оцет 6 градуса, 60 г сол, 60 г захар, 2 връзки копър, 1 връзка магданоз, 5 г черен пипер, 5-6 зърна бахар, вода.
Начин на приготвяне: Зелените домати
се измиват хубаво, надупчват се с игла и се нареждат в буркана. Между тях се
нарежда копър, магданоз, чер пипер и бахар. Оцетът, солта и захарта се
възваряват и след като изстине сместа се налива в буркана. Долива се с
вода. Затваря /запечатва/ се с капачка, обръща се няколко пъти в продължение на два дни и се съхранява на хладно.
Можете
да сложите аспирин или синапено семе за дълготрайност.
* В зависимост от големината на зелените домати, които използваме за един буркан стигат между 2.2 и 2.5 кг .
За
тазгодишната реколта добавих няколко малки моркова, 2-3 резенчета целина, няколко скилидки чесън. Доматите боцках с вилица, вместо игла.
Зелените домати са ми слабост. Перфектно изглеждат, Иване! Браво и поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеМай ще направя 1-2 буркана... Вкусно звучи.
ОтговорИзтриванеsled kolko vreme moje da se konsumorat? niamam tarpenie da gi opitam. Pravih gi predi 3 dni...
ОтговорИзтриванеЗдравейте! В тези горешини туршията ще е готова от 15 до 20 дни /Ако стои на тераса/, вместо за стандартните 45 дни /на тъмно и студено в мазето/.И да не е изложена на пряка слънчева светлина.
ИзтриванеУспех!
Здравейте Иван,аз днес отворих буркана-исках да питам понеже е малко по-кисело от това което ми допада,може ли да се намали количеството оцет,или трябва да увелича някой от другите продукти.Сложих и 4 аспирина.Благодаря ви за рецептата. Любка
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Когато се използват по големи зелени домати, количеството им като грамаж е по малко в буркана. Така,че ако туршията е малко повече кисела според Вашият вкус, намалете оцета или може да увеличите съвсем малко захарта.
ИзтриванеПоздрави!
Иван,много ви благодяря,аз сложих освен доматите,карфиол и морков.Вчера вечерта след като я заляхме хубаво с олио,ми се стори направо превъзходна.Много благодаря за рецептата. Любка.
ОтговорИзтриванеЗа нищо! Всичко е въпрос на вкус. Обръщайте няколко последователни дни буркана /ните/ след като го /ги/ запечатате. Хубав ден!
ИзтриванеЗдравейте! Преди месец в" БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори "попитах как да консервирам зелени доматчета.Вие ми предложихте тази рецепта и сега влизам в блога за да ви благодаря специално за вкусната туршиика ,която вече опитахме и много ни хареса.Още веднъж-благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието!
ИзтриванеМожели точни мерки за 10литрово бидонче.Ще правя за 1ви път.Предварително благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Умножете всички продукти по 3 и ще напълните бидончето. Туршията ще ви бъде готова. Успех!
Изтриване