петък, 21 ноември 2025 г.

Бисквитки с вишни

 


Пухкави, ронливи, с богат, кремообразен вкус. Пропорциите са перфектни, така че бисквитките не са сухи - отвътре са леко влажни, почти крехки, особено ако се оставят да се охладят напълно.

В началото хрупат, след което се разтапят... Ще ви се иска да продължите да ядете. А спретната пръстеновидна форма е идеална за потапяне в мляко или кафе. Перфектен вариант за дълго чаено парти с интимен разговор..., за празници.

Продукти: 300 г  пшенично брашно, 200 г краве масло, 100 г захар,100 г сушени череши, 1 яйце, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол.

Брашно за разточване, пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:

Извадете маслото предварително от хладилника, за да омекне. Разбийте го със захарта щипка сол да стане пухкаво, като използвате миксер за около 3 минути.

Сложете яйцето при маслото и продължете да разбивате, докато сместа стане гладка.

В отделна купа пресейте пшеничното брашно с 1 чаена лъжичка бакпулвер. Добавете го на порции към сместа от масло и яйце, като бъркате постоянно. След като сложите половината брашно започнете да месите докато тестото стане меко, но не лепкаво.

Изплакнете със студена вода сушените череши, подсушете ги и ги добавете към тестото.

Разделете на 2 порции, оформете ги на малки, дебели питки. Загърнете в прозрачно фолио и охладете в хладилник за поне 1 час / за предпочитане за една нощ /.

Извадете и оставете тестото да почине 5 минути /да омекне/, преди да го разточите. Разточете го върху набрашнена дъска с дебелина 5-6 мм.

Изрежете кръгчета: първо кръгчета с диаметър 8 см, след това отвор с диаметър 2 см в центъра. Съберете останалото тесто, не го месете дълго и го разточете отново.

Поставете пръстените върху хартия за печене.

Печете във фурната на 190 градуса по Целзий за 10 – 11 минути – трябва да останат светли на цвят. Оставете да се охладят първо в тавата за печене, след което ги прехвърлете върху решетка.

Съхранявайте в затворена кутия до 7 дни. Поръсете с пудра захар, ако желаете, но са чудесни и без нея.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар