сряда, 12 ноември 2025 г.

Патладжани по марокански

 


За 10 минути получавате вкусно, ароматно и пикантно ястие със зеленчуци! Съпругата ми се влюби в тези патладжани. Яде ги за закуска, обяд и вечеря. Вкусни са!

Продукти: 500 г патладжани, 1 ч.л. сол, около 2 л вода.

За соса: 4 с.л. растително масло (аз използвах зехтин), 1 връзка магданоз, сока на 1/2 лимон, 3 големи скилидки чесън, 1 ч.л. мед, , 1 ч.л. червен пипер, ½ ч.л. лют червен пипер /люспи/, ½ ч.л. смлян кимион, ½ ч.л. сол.

Вода за накисване на патладжаните.

 

Начин на приготвяне: Патладжаните се почистват от дръжката и кожата. Накисват се 45 минути във вода.

Кипнете водата със сол в тенджера. Добавете обелените и нарязани на кубчета патладжани. Покрийте тенджерата и гответе на среден огън за 10-12 минути.

Докато се варят направете соса. Смесете в купа ситно нарязани магданоз, чесъна, счукан на гладка паста със солта, сока на половин лимон, растителното масло, меда, червения пипер, лютия червен пипер и смления кимион.

Сложете готовите патладжани в гевгир. Когато цялата течност се отцеди, добавете ги горещи към соса в купата. Разбъркайте добре.

Покрийте ги и оставете да се охладят  за 1-2 часа.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар