Грузинската
кухня е известна със своите богати вкусове. Традиционното грузинско
гостоприемство е непълно без множество вкусни ястия. Тези ястия отразяват
уникалността и традициите на тази нация. Легендата разказва, че Бог решил да
приготви храна и докато прекосявал Кавказките планини, изпуснал парче месо и
хляб. Тук се е родила Грузия. Тази легенда е отразена в националната кухня,
която се отличава с изобилие от месни продукти и хляб. Приятели, предлагам ви
да приготвите вкусна, богато овкусена супа, наречена "Суза",
приготвена с говеждо месо и картофи.
Супата
може да се счита и за основно ястие, което означава, че не е просто супа, а
истинско семейно хранене!
Това
е ароматна супа от грузинската кухня с уникален вкус. Да не се бърка с
арменската супа "Суза" - те са напълно различни. Различните източници
описват метода на приготвяне по различен начин, с различно количество съставки
(особено домати), така че трябваше да избера някоя рецепта от различните
варианти. Готвенето отнема много време, тъй като картофите не се готвят добре в
такава киселинна среда.
Продукти: 350
г агнешко или говеждо месо + кости, 3-4 средни картофа, 3 с.л. ориз, 1 резен глава целина, 1 среден морков, 1
средна глава лук, 1 средна червена чушка, 1 домат, ½ връзка кориандър, ½ връзка
магданоз, ½ ч.л. черен пипер, смлян, 1 малка зелена люта чушка, ½ ч.л. смлян пушен
червен пипер, ½ с.л. подправка Хмели сунели, 2 бр. дафинов лист , 1,5 с.л.
доматено пюре, 3-4 скилидки чесън, 2,5 л
вода, 10 г сол /на вкус/.
80 мл растително масло за запържване.
Начин на приготвяне:
Подгответе месото, като го нарежете месото на парчета по
2 см.
Оригиналните рецепти планинските райони на Грузия
изискват супата да се приготвя с козе или говеждо месо с кост, но за тази супа
се препоръчва и агнешко.
Сложете месото в загрят тиган с 50 мл растително масло.
Запържете парчетата до златисто кафяво при постоянно
разбъркване.
Кипнете вода в тенджера и добавете всички запържени
парчета говеждо месо, костите и дафиновите листа. Варете месото на тих огън,
докато се стане полуготово (около 40 минути). На 25 минута от варенето сложете
изплакнатия ориз. Извадете костите.
Междувременно пригответе зеленчуците.
Нарежете лука на четвъртинки.
Настържете моркова на едро ренде.
Нарежете целината на ленти напречно /аз я настъргах/, а
чушката на лентички.
Запържете зеленчуците в 30 мл растително масло, докато
леко покафенеят.
Разпределете зеленчуците по краищата на тигана и добавете
обеления от кожицата и нарязан на ситно домат в центъра. Запържете за няколко
минути, докато миризмата на суров домат изчезне.
Добавете доматения сос, пресованите скилидки чесън и
малко гореща вода, разбъркайте и оставете да къкри няколко минути.
Обелете и измийте картофите, нарежете ги на малки
кубчета.
Добавете запържените зеленчуци и кубчетата картофи в тенджерата
при месото и гответе всичко заедно 15 минути.
Сложете после нарязан лют пипер, смлян черен и червен
пипер, хмели-сунели, солта, нарязаните на ситно кориандър и магданоз. Варете
пикантната говежда супа още 5-8 минути и я свалете от котлона.
Сервирайте горещата супа в отделни купички поръсена със
ситно нарязан магданоз.
Добър
апетит!
Аз
лично добавих 1 с.л. бяло вино при запържването на месото.
Няма коментари:
Публикуване на коментар