петък, 21 ноември 2025 г.

Свинско месо в меден сос

 


Свинско месо в меден сос е популярно китайско ястие. То впечатлява с богатия си, сладко-пикантен вкус и аромат. Сладостта на меда се съчетава перфектно със соления соев сос, създавайки дълбок, разнообразен вкус. Джинджифилът и чесънът добавят пикантна лютивина и аромат, подсилвайки всяка хапка. Месото е крехко и сочно, с приятна карамелизирана коричка на повърхността.

Продукти: 600 г свинско месо от врата, 3 с.л. мед, 4 с.л. соев сос, 1 с.л. оризово вино Шаоксинг, 1 с.л. оризов оцет, 3 големи скилидки чесън, 1 корен джинджифил 2 см, 1 с.л. с връх царевично нишесте,, 1 с.л. сусамово масло, 50 мл вода.

Сусамови семена - за гарниране

Зелен лук - за гарниране, нарязан

Растително масло за пържене 50-60 мл.

Начин на приготвяне: В дълбока купа смесете меда, соевия сос, оризовия оцет, бялото вино и царевичното нишесте. Добавете 50 вода и разбъркайте добре до гладкост.

Поставете нарязаното на парчета 5-6 см свинско месо в маринатата, като се уверите, че месото е напълно покрито. Оставете да се маринова за 60 минути.

Загрейте растителното масло на умерен огън в тиган. Добавете пресования чесън и нарязания на ситно джинджифил. Запържете за 30 сек., докато замирише.

Сложете оцеденото свинско месо, като запазите маринатата. Запържете месото на среден огън до златисто кафяво.

Добавете останалата марината в тигана със свинското месо, оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри, покрито, за 15 минути, докато месото омекне и течността изври.

Накрая добавете сусамово масло за вкус и разбъркайте.

Сервирайте свинското месо топло, поръсено със сусамови семена и зелен лук. Върху канапе от ориз или със спагети.

Добър апетит!

Аз лично от себе си, поради липса на зелен лук сложих краставици. Идеално се допълни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар