Свинско
месо в меден сос е популярно китайско ястие. То впечатлява с богатия си,
сладко-пикантен вкус и аромат. Сладостта на меда се съчетава перфектно със
соления соев сос, създавайки дълбок, разнообразен вкус. Джинджифилът и чесънът
добавят пикантна лютивина и аромат, подсилвайки всяка хапка. Месото е крехко и
сочно, с приятна карамелизирана коричка на повърхността.
Продукти:
600 г свинско месо от врата, 3 с.л. мед, 4 с.л. соев сос, 1 с.л. оризово вино
Шаоксинг, 1 с.л. оризов оцет, 3 големи скилидки чесън, 1 корен джинджифил 2 см,
1 с.л. с връх царевично нишесте,, 1 с.л. сусамово масло, 50 мл вода.
Сусамови семена - за гарниране
Зелен лук - за гарниране, нарязан
Растително масло за пържене 50-60 мл.
Начин
на приготвяне: В дълбока купа смесете меда, соевия сос,
оризовия оцет, бялото вино и царевичното нишесте. Добавете 50 вода и
разбъркайте добре до гладкост.
Поставете нарязаното на парчета 5-6 см свинско месо в
маринатата, като се уверите, че месото е напълно покрито. Оставете да се
маринова за 60 минути.
Загрейте растителното масло на умерен огън в тиган.
Добавете пресования чесън и нарязания на ситно джинджифил. Запържете за 30 сек.,
докато замирише.
Сложете оцеденото свинско месо, като запазите маринатата.
Запържете месото на среден огън до
златисто кафяво.
Добавете останалата марината в тигана със свинското месо,
оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри, покрито, за 15 минути,
докато месото омекне и течността изври.
Накрая добавете сусамово масло за вкус и разбъркайте.
Сервирайте свинското месо топло, поръсено със сусамови
семена и зелен лук. Върху канапе от ориз или със спагети.
Добър
апетит!
Аз
лично от себе си, поради липса на зелен лук сложих краставици. Идеално се
допълни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар