сряда, 12 ноември 2025 г.

Аварски плоски питки с картофен пълнеж

 


Сравнително лесна рецепта. Питките се пекат в сух тиган без капка олио. Те са ароматни, засищащи, меки, крехки и много вкусни. Всички в къщи се влюбихме в тях.

 

Продукти за 6 броя: 350 г бяло брашно, 250 мл кефир 4%, ½ ч.л. сол, 2/3 ч.л. сода бикарбонат.

50 г краве масло за намазване

За пълнежа: 400 г сварени картофи, 1 с.л. пресен копър, 1 с.л. пресен магданоз, 1 малка глава лук, 4 скилидки чесън, 1 ч.л. зехтин, 50 г краве масло, 50 мл прясно мляко.

Вода.

Начин на приготвяне: Сварете картофите и ги обелете.

Докато те се варят пригответе тестото. Изсипете 250 мл кефир в купа, добавете сол и сода бикарбонат, разбъркайте добре и след това сложете на части пресятото брашно. Омесете тестото, първо в купата – бъркате с лъжица, след което продължете да месите на набрашнен плот за 10-15 минути, докато тестото стане еластично и не лепне по ръцете ви. Ако лепне, добавете още малко брашно. Увийте тестото в найлонов плик и го поставете в хладилник за 40 минути.

Пригответе плънката. Нарежете ситно лука и го запържете в тиган с малко растително масло /зехтин/, докато омекне и стане прозрачен. За да предотвратите покафеняването на лука, добавете малко вода. След като картофите се сварят, добавете маслото, млякото и лука. Намачкайте картофите. Сложете ситно нарязания копър и магданоз, пресования чесън и намачкайте отново. Пюрето не трябва да е твърде гъсто, но и не твърде течно. Оставете плънката да се охлади.

Вземете тестото и го разделете на 6 парчета. Оформете всяко парче на топка и покрийте със стреч фолио.

Вземете една топка, разточете я на питка, поставете плънката в центъра, съберете краищата и запечатайте плътно. Разточете питката наново с дебелина 2-3 мм. За да се разточва лесно, оставете плънката да се охлади добре до около стайна температура. Поставете питката в предварително загрят сух тиган и я печете на среден огън до златисто кафяво от двете страни, около 1-2 минути от всяка. Няма нужда да препържвате питките; те ще се изпекат добре.

 

Извадете питката, избършете тигана със салфетка, за да отстраните брашното, и изпържете следващата и така нататък. Намажете горещата питка с разтопено масло от двете страни. Наредете ги една върху друга. Сервирайте с айрян. Вкусни са на следващия ден, дори студени.

Добър апетит!

Внимавайте с разточването на питките. Тестото е много нежно и лесно се къса. Плънката може да излезе навън. Аз лично посолих с шарено сол, преди да намаже с краве масло изпечените питки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар