Сравнително
лесна рецепта. Питките се пекат в сух тиган без капка олио. Те са ароматни,
засищащи, меки, крехки и много вкусни. Всички в къщи се влюбихме в тях.
Продукти
за 6 броя: 350 г бяло брашно, 250 мл кефир 4%, ½ ч.л. сол, 2/3 ч.л.
сода бикарбонат.
50 г краве масло за намазване
За
пълнежа: 400 г сварени картофи, 1 с.л. пресен копър, 1 с.л.
пресен магданоз, 1 малка глава лук, 4 скилидки чесън, 1 ч.л. зехтин, 50 г краве
масло, 50 мл прясно мляко.
Вода.
Начин
на приготвяне: Сварете картофите и ги обелете.
Докато те се варят пригответе тестото. Изсипете 250 мл
кефир в купа, добавете сол и сода бикарбонат, разбъркайте добре и след това
сложете на части пресятото брашно. Омесете тестото, първо в купата – бъркате с
лъжица, след което продължете да месите на набрашнен плот за 10-15 минути,
докато тестото стане еластично и не лепне по ръцете ви. Ако лепне, добавете още
малко брашно. Увийте тестото в найлонов плик и го поставете в хладилник за 40
минути.
Пригответе плънката. Нарежете ситно лука и го запържете в
тиган с малко растително масло /зехтин/, докато омекне и стане прозрачен. За да
предотвратите покафеняването на лука, добавете малко вода. След като картофите
се сварят, добавете маслото, млякото и лука. Намачкайте картофите. Сложете
ситно нарязания копър и магданоз, пресования чесън и намачкайте отново. Пюрето
не трябва да е твърде гъсто, но и не твърде течно. Оставете плънката да се
охлади.
Вземете тестото и го разделете на 6 парчета. Оформете
всяко парче на топка и покрийте със стреч фолио.
Вземете една топка, разточете я на питка, поставете
плънката в центъра, съберете краищата и запечатайте плътно. Разточете питката
наново с дебелина 2-3 мм. За да се разточва лесно, оставете плънката да се
охлади добре до около стайна температура. Поставете питката в предварително
загрят сух тиган и я печете на среден огън до златисто кафяво от двете страни,
около 1-2 минути от всяка. Няма нужда да препържвате питките; те ще се изпекат
добре.
Извадете питката, избършете тигана със салфетка, за да
отстраните брашното, и изпържете следващата и така нататък. Намажете горещата
питка с разтопено масло от двете страни. Наредете ги една върху друга.
Сервирайте с айрян. Вкусни са на следващия ден, дори студени.
Добър
апетит!
Внимавайте
с разточването на питките. Тестото е много нежно и лесно се къса. Плънката може
да излезе навън. Аз лично посолих с шарено сол, преди да намаже с краве масло
изпечените питки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар