Обогатете
ежедневните си ястия с необичаен вкус! Китайският чеснов сос е практически
универсален и се съчетава добре с ориз, спагети, пържени зеленчуци, месо, риба
и морски дарове. Този сос е чудесно допълнение не само към азиатските ястия, но
и към ежедневните ястия. Това е чудесен начин да добавите разнообразие към
семейното си меню.
Интересът
към китайската кухня напоследък нараства. Тя е уникална във всяко едно
отношение, от представянето до екзотичния вкус и пикантния аромат. Готвенето в
Китай обикновено включва нарязване и сотиране на всички съставки. Ето защо
сосовете са особено важни в китайската кухня, с над 300 разновидности.
Китайският
чеснов сос е доста разпространен в западните страни. Чесънът е отлична
съставка, която придава отличителен вкус и аромат на приготвените ястия. Той е
полезен и за здравето, като помага в борбата с настинки и вирусни инфекции.
Чесънът съдържа манган и селен, витамини B6 и C, помага за нормализиране на
кръвното налягане и помага за понижаване на холестерола. Чесънът е естествен
антиоксидант, подобрява паметта и удължава младостта. Приготвянето на китайски
чеснов сос не отнема много време и всички съставки са лесно достъпни.
Продукти: 30
мл оризов оцет, 30 мл тъмен соев сос, 30 мл бяло вино, 30 мл вода, 30 г кафява
захар, ½ ч.л. чили сос, 1 ч.л. сусамово масло, 20 мл растително масло /олио/, 7
г царевично нишесте, 3 скилидки чесън.
Начин
на приготвяне:
В малка купа смесете оризовия оцет, захарта, соевия сос, бялото
вино, чили соса и сусамовото масло, като разбърквате добре.
В отделна купа налейте водата и разтворете царевичното
нишесте в нея.
Загрейте на умерен огън растителното масло в тиган с
дебело дъно и добавете чесъна. Гответе около 30 секунди, докато чесънът пусне
аромата си.
Изсипете сместа със соевия сос в горещия тиган с олиото и
чесъна, и оставете да къкри на слаб огън, като бъркате непрекъснато.
Разбъркайте добре разтвореното царевично нишесте с водата
и го добавете към соса в тигана. Царевичното нишесте ще придаде гъстота и лек
вискозитет на соса.
Разбъркайте докато се сгъсти сместа и снемете от огъня.
Готово!
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар