понеделник, 24 ноември 2025 г.

Китайски чеснов сос

 


Обогатете ежедневните си ястия с необичаен вкус! Китайският чеснов сос е практически универсален и се съчетава добре с ориз, спагети, пържени зеленчуци, месо, риба и морски дарове. Този сос е чудесно допълнение не само към азиатските ястия, но и към ежедневните ястия. Това е чудесен начин да добавите разнообразие към семейното си меню.

Интересът към китайската кухня напоследък нараства. Тя е уникална във всяко едно отношение, от представянето до екзотичния вкус и пикантния аромат. Готвенето в Китай обикновено включва нарязване и сотиране на всички съставки. Ето защо сосовете са особено важни в китайската кухня, с над 300 разновидности.

Китайският чеснов сос е доста разпространен в западните страни. Чесънът е отлична съставка, която придава отличителен вкус и аромат на приготвените ястия. Той е полезен и за здравето, като помага в борбата с настинки и вирусни инфекции. Чесънът съдържа манган и селен, витамини B6 и C, помага за нормализиране на кръвното налягане и помага за понижаване на холестерола. Чесънът е естествен антиоксидант, подобрява паметта и удължава младостта. Приготвянето на китайски чеснов сос не отнема много време и всички съставки са лесно достъпни.

Продукти: 30 мл оризов оцет, 30 мл тъмен соев сос, 30 мл бяло вино, 30 мл вода, 30 г кафява захар, ½ ч.л. чили сос, 1 ч.л. сусамово масло, 20 мл растително масло /олио/, 7 г царевично нишесте, 3 скилидки чесън.

Начин на приготвяне:

В малка купа смесете оризовия оцет, захарта, соевия сос, бялото вино, чили соса и сусамовото масло, като разбърквате добре.

В отделна купа налейте водата и разтворете царевичното нишесте в нея.

Загрейте на умерен огън растителното масло в тиган с дебело дъно и добавете чесъна. Гответе около 30 секунди, докато чесънът пусне аромата си.

Изсипете сместа със соевия сос в горещия тиган с олиото и чесъна, и оставете да къкри на слаб огън, като бъркате непрекъснато.

Разбъркайте добре разтвореното царевично нишесте с водата и го добавете към соса в тигана. Царевичното нишесте ще придаде гъстота и лек вискозитет на соса.

Разбъркайте докато се сгъсти сместа и снемете от огъня.

Готово!

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар