четвъртък, 27 ноември 2025 г.

Машхурда (Mashxurda) по узбекски

 


Машхурда е традиционна супа, популярна в Централна Азия, особено в Узбекистан и Таджикистан. Името ѝ произлиза от таджикските думи „маш“ (боб мунг) и „хурда“ (супа). Тази супа е известна с богатия си вкус, аромат и хранителна стойност. 

Машхурда има древни корени и е част от традиционната кухня на народите от Централна Азия. В миналото тази супа се е приготвяла предимно в селските райони, където бобовите растения и зърнените култури са били основни храна. Бобът мунг, един от най-достъпните и питателни бобови растения, се е превърнал в основа за това ястие. С течение на времето към рецептата са добавени различни зеленчуци и подправки, което прави супата по-разнообразна и вкусна.

Продукти: 400 г говеждо /овче/ месо, 100 мл зехтин /растително масло/, 1 малка глава лук, 1 малък морков, 1 червена чушка, 1 среден домат, 2 средни картофа, 60 г боб мунг, 30 г ориз, 1 с.л. доматено пюре, 1,6 л вода, 3 скилидки чесън, 1 ч.л. смлян черен пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 2 с.л. нарязан пресен кориандър, 2 ч.л. сол /на вкус/,

Зелени подправки (копър, кориандър, зелен лук) за поръсване.

Люта чушка за сервиране (по избор)

 

Начин на приготвяне: Нарежете говеждото или агнешкото месо на малки парченца.

Нарежете лука и моркова на кубчета, чушката и доматите на кубчета. Картофите могат да бъдат нарязани на лентички или кубчета. Накиснете боба мунг предварително в топла вода за 1 час.

Загрейте растително масло /зехтин/ в дълбока тенджера или уок. Запържете месото до златисто кафяво – около 15 –на минути. Добавете лука и моркова и запържете за 2-3 минути. След това сложете нарязаната чушка и продължете да пържите още 2 минути.

Разтворете в малко студена вода доматеното пюре и го налейте в тенджерата, разбъркайте. Добавете доматите.

Налейте гореща вода, след като кипне пуснете накиснатия боб  мунг и оставете да къкри на среден огън за около 35 минути, докато мунг бобът започне да омеква.

Сега сложете картофите и ориза, подправете със сол на вкус и гответе до омекване – около 20.25 минути.

В края на готвенето добавете пресования чесън, прясно смления черен пипер, кимиона и кориандъра. Покрийте и оставете да къкри 2-3 минути.

Добър апетит!

 

Бележки и съвети

- Проверете дали месото се е сготвило. Трябва при натиск с лъжица да се „цепи“ лесно.

- По рецепта доматите и доматеното пюре с слагат в началото, аз ги сложих 10 минути преди края на варенето.

- Гъстота на супата: Машхурда е гъста супа, така че е важно да се отмери правилно количеството вода.

- Заместители: Вместо говеждо може да се използва агнешко или пилешко месо. Други бобови растения, като нахут, могат да се използват вместо мунг боб.

- Вкус: За да подсилите вкуса, добавете други подправки на вкус.

- При сервиране може да се поръси с лют червен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар