Машхурда
е традиционна супа, популярна в Централна Азия, особено в Узбекистан и
Таджикистан. Името ѝ произлиза от таджикските думи „маш“ (боб мунг) и „хурда“
(супа). Тази супа е известна с богатия си вкус, аромат и хранителна стойност.
Машхурда
има древни корени и е част от традиционната кухня на народите от Централна
Азия. В миналото тази супа се е приготвяла предимно в селските райони, където
бобовите растения и зърнените култури са били основни храна. Бобът мунг, един
от най-достъпните и питателни бобови растения, се е превърнал в основа за това
ястие. С течение на времето към рецептата са добавени различни зеленчуци и
подправки, което прави супата по-разнообразна и вкусна.
Продукти: 400
г говеждо /овче/ месо, 100 мл зехтин /растително масло/, 1 малка глава лук, 1
малък морков, 1 червена чушка, 1 среден домат, 2 средни картофа, 60 г боб мунг,
30 г ориз, 1 с.л. доматено пюре, 1,6 л вода, 3 скилидки чесън, 1 ч.л. смлян
черен пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 2 с.л. нарязан пресен кориандър, 2 ч.л. сол
/на вкус/,
Зелени подправки (копър, кориандър, зелен лук) за
поръсване.
Люта чушка за сервиране (по избор)
Начин
на приготвяне: Нарежете говеждото или агнешкото месо на
малки парченца.
Нарежете лука и моркова на кубчета, чушката и доматите на
кубчета. Картофите могат да бъдат нарязани на лентички или кубчета. Накиснете боба
мунг предварително в топла вода за 1 час.
Загрейте растително масло /зехтин/ в дълбока тенджера или
уок. Запържете месото до златисто кафяво – около 15 –на минути. Добавете лука и
моркова и запържете за 2-3 минути. След това сложете нарязаната чушка и
продължете да пържите още 2 минути.
Разтворете в малко студена вода доматеното пюре и го
налейте в тенджерата, разбъркайте. Добавете доматите.
Налейте гореща вода, след като кипне пуснете накиснатия боб
мунг и оставете да къкри на среден огън
за около 35 минути, докато мунг бобът започне да омеква.
Сега сложете картофите и ориза, подправете със сол на вкус и гответе до омекване – около 20.25 минути.
В края на готвенето добавете пресования чесън, прясно смления
черен пипер, кимиона и кориандъра. Покрийте и оставете да къкри 2-3 минути.
Добър
апетит!
Бележки
и съвети
-
Проверете дали месото се е сготвило. Трябва при натиск с лъжица да се „цепи“
лесно.
- По
рецепта доматите и доматеното пюре с слагат в началото, аз ги сложих 10 минути
преди края на варенето.
-
Гъстота на супата: Машхурда е гъста супа, така че е важно да се отмери правилно
количеството вода.
-
Заместители: Вместо говеждо може да се използва агнешко или пилешко месо. Други
бобови растения, като нахут, могат да се използват вместо мунг боб.
-
Вкус: За да подсилите вкуса, добавете други подправки на вкус.
- При
сервиране може да се поръси с лют червен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар