Ум
Али е вкусен арабски десерт, който е истински връх в арабската кухня. Родината
му е Египет. Този сладък и ароматен десерт се приготвя с бутер тесто, мляко,
сметана, ядки и сушени плодове. Вкусен и засищащ, Ум Али е истинско удоволствие
за цялото семейство или гости. Този десерт не изисква много време или сложни
съставки за приготвяне. Идеален е за споделяне с гости или просто за наслада по
всяко време на деня.
Ето
класическата рецепта за Ум Али:
Съставки:250 г бутер тесто, 50 г разтопено краве масло, 750 мл прясно мляко,
200 мл течна сметана 35%, 120 г захар, 250 г нарязани ядки – белени бадеми,
лешници и кашу, 100 г нарязани сушени стафиди и фурми, ½ ч.ч. кокосови
стърготини, 2 ч.л. розова вода
Начин
на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий.
Нарежете листовете бутер тесто на малки парченца и ги
поставете върху тава за печене. Намажете тестото с разтопено масло.
Поставете тавата с тестото в предварително загрятата
фурна и печете около 10-12 минути или докато то стане златисто и хрупкаво.
Докато тестото се пече, смесете нарязаните стафиди и
фурми, натрошените бадеми, лешници и кашу в голяма купа.
След като тестото се изпече, извадете го от фурната и го
оставете да се охлади. Начупете го на малки парченца.
В голяма тенджера смесете захарта, млякото и сметаната.
Загрейте на среден огън, като бъркате непрекъснато, докато захарта се разтвори
напълно и сместа започне да къкри. Добавете сместа от сушени плодове и ядки в
тенджерата, заедно с розовата вода. Разбъркайте, докато се смесят добре.
Намалете котлона и оставете да къкри около 5 минути,
докато сместа стане гъста и кремообразна.
Прехвърлете половината от изпеченото тесто в голяма тава
за печене или тава за печене. Загладете го, така че да покрие равномерно
дъното.
Изсипете половината от приготвената млечна смес със
сушени плодове и ядки върху тестото.
Повторете процеса с останалата смес от тесто и мляко, за
да създадете втори слой.
Поръсете горния слой тесто със сушен кокос.
Поставете тавата във фурната и печете около 20-25 минути,
докато горната част стане златисто кафява, а десертът започне да бълбука.
Когато е готов, извадете го от фурната и го оставете да
се охлади за известно време.
Сервирайте Ум Али топъл или студен, в зависимост от
предпочитанията ви. Можете да украсите десерта по желание, като добавите отгоре
ситно нарязани ядки или сушени плодове.
Ум Али е истинско удоволствие за любителите на сладкото.
Добър
апетит!
Това
е оригиналната рецепта. Аз има 200 г домашна юфка и използвах нея за направата
му. Добавих 1 разбито яйце към продуктите, а млякото увеличих до 1 л . Промених
и технологията на приготвяне. След като кипна млякото със захарта на умерен
огън, сложих всички останали продукти без сметаната, кокосовите стърготини и 20
г захар. Бърках докато се сгъсти всичко и прехвърлих в намаслени гювечета.
Отгоре полях с омесените сметана, кокосови стърготини и 20 г захар. Запекох го
за 25 минути на 180 градуса предварително загрята фурна.
Готово.
Получи се невероятна вкусотия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар