петък, 7 ноември 2025 г.

Арабски десерт Умм Али

 


Ум Али е вкусен арабски десерт, който е истински връх в арабската кухня. Родината му е Египет. Този сладък и ароматен десерт се приготвя с бутер тесто, мляко, сметана, ядки и сушени плодове. Вкусен и засищащ, Ум Али е истинско удоволствие за цялото семейство или гости. Този десерт не изисква много време или сложни съставки за приготвяне. Идеален е за споделяне с гости или просто за наслада по всяко време на деня. 

Ето класическата рецепта за Ум Али:

Съставки:250 г бутер тесто, 50 г  разтопено краве масло, 750 мл прясно мляко, 200 мл течна сметана 35%, 120 г захар, 250 г нарязани ядки – белени бадеми, лешници и кашу, 100 г нарязани сушени стафиди и фурми, ½ ч.ч. кокосови стърготини, 2 ч.л. розова вода

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий.

Нарежете листовете бутер тесто на малки парченца и ги поставете върху тава за печене. Намажете тестото с разтопено масло.

Поставете тавата с тестото в предварително загрятата фурна и печете около 10-12 минути или докато то стане златисто и хрупкаво.

Докато тестото се пече, смесете нарязаните стафиди и фурми, натрошените бадеми, лешници и кашу в голяма купа.

След като тестото се изпече, извадете го от фурната и го оставете да се охлади. Начупете го на малки парченца.

В голяма тенджера смесете захарта, млякото и сметаната. Загрейте на среден огън, като бъркате непрекъснато, докато захарта се разтвори напълно и сместа започне да къкри. Добавете сместа от сушени плодове и ядки в тенджерата, заедно с розовата вода. Разбъркайте, докато се смесят добре.

Намалете котлона и оставете да къкри около 5 минути, докато сместа стане гъста и кремообразна.

Прехвърлете половината от изпеченото тесто в голяма тава за печене или тава за печене. Загладете го, така че да покрие равномерно дъното.

Изсипете половината от приготвената млечна смес със сушени плодове и ядки върху тестото.

Повторете процеса с останалата смес от тесто и мляко, за да създадете втори слой.

Поръсете горния слой тесто със сушен кокос.

Поставете тавата във фурната и печете около 20-25 минути, докато горната част стане златисто кафява, а десертът започне да бълбука.

Когато е готов, извадете го от фурната и го оставете да се охлади за известно време.

Сервирайте Ум Али топъл или студен, в зависимост от предпочитанията ви. Можете да украсите десерта по желание, като добавите отгоре ситно нарязани ядки или сушени плодове.

Ум Али е истинско удоволствие за любителите на сладкото.

Добър апетит!

 


Това е оригиналната рецепта. Аз има 200 г домашна юфка и използвах нея за направата му. Добавих 1 разбито яйце към продуктите, а млякото увеличих до 1 л . Промених и технологията на приготвяне. След като кипна млякото със захарта на умерен огън, сложих всички останали продукти без сметаната, кокосовите стърготини и 20 г захар. Бърках докато се сгъсти всичко и прехвърлих в намаслени гювечета. Отгоре полях с омесените сметана, кокосови стърготини и 20 г захар. Запекох го за 25 минути на 180 градуса предварително загрята фурна.

Готово. Получи се невероятна вкусотия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар