понеделник, 24 ноември 2025 г.

Марокански бисквитки без брашно

 


В Мароко тези сладкиши често се сервират с традиционен зелен чай с мента.

Ядките се считат за символ на просперитет и гостоприемство в източната кухня.

Поради липсата на брашно, тези бисквитки са подходящи за безглутенова диета.

Мароканските бисквитки без брашно са прост, но изискан десерт, който улавя духа на източните традиции. Брашното от ядки, пикантният аромат и деликатната текстура ги правят истинско украшение на чаепиенето. Опитайте да ги приготвите у дома – и ще се изненадате колко лесно е да създадете малко източно чудо със собствените си ръце

Продукти за 22 броя: 250 г бадеми или лешници, 150 г захар, 2 броя яйца, 1 ч.л. ванилов екстракт, ½ ч.л. бакпулвер, по 1 щипка канела и кардамон, пудра захар за овалване.

Начин на приготвяне: Запечете ядките  за 8 минути на предварително загрята фурна на 180°C.

Охладете ги напълно и смелете на брашно.

В дълбока купа смесете брашното от ядки, захарта, ванилията и подправките.

Добавете яйцата и разбъркайте добре, за да се образува гъсто тесто.

С намокрени с вода ръце оформете малки топчета 8Колкото малък орех/, леко ги сплескайте и оваляйте в пудра захар.

Поставете бисквитките в тава, покрита с хартия за печене.

Печете на 170°C за около 15 минути. Горната част трябва леко да се напука.

Оставете да се охладят и сервирайте.

Добър апетит!

 

Съвети и вариации

За по-богат вкус използвайте микс от ядки: бадеми, кашу и лешници.

За лека цитрусова нотка добавете настъргана портокалова или лимонова кора.

Може да се използва мед вместо захар, но това ще доведе до по-мека текстура.

Тези бисквитки се съхраняват дълго време в херметически затворен буркан, запазвайки вкуса и аромата си.

Аз лично първо разбих яйцата и захарта на пяна и после добавих другите продукти. От тестото оформих топчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар