Жадувате
за нещо пикантно, сочно и вкусно, с вкусна хрупкава коричка? Тогава ето моето
специално предложение: печено пиле със сос пири-пири, известно португалско
ястие. Изключително ми допадна, когато миналата година го опитах в Лисабон.
Малко
история
Сосът
получава името си от основната си съставка: лютата чушка пири-пири (известна
още като „птичи поглед“). Тази червена чушка с много остър вкус може да добави
пикантен вкус към всяко ястие.
Корените
на блюдото са африкански, тъй като чушката произхожда оттам. Но португалците
настояват, че те са изобретили соса и го смятат за национално съкровище.
Рецептата
варира в различните региони. Но класическата рецепта включва следните съставки:
люта чушка (един или повече видове), сладка чушка, червен пипер, цитрусова кора
и сок, лук, чесън, сол, дафинови листа, босилек, риган, естрагон и зехтин. В
Португалия пилешкото месо най-често се готви със сос пири-пири – винаги се пече
на дърва до хрупкавост, след което се подправя с пикантна подправка.
Традиционната
версия на рецептата изисква птицата да се готви на дървени въглища и само на
скара. Местните жители настояват, че всяка друга рецепта, която изисква
пържене, варене и готвене на пара, е фалшива.
Пилето
се готви цяло, така че печенето му на скара на въглища не е задача за пет
минути. Важно е мазнината да се разтопи добре и да проникне в кожата.
Оригиналната рецепта не използва марината. Пилето се пече на скара на въглища,
а сосът се добавя накрая, докато е още прясно, като се намазва златисто кафявата
кожа от всички страни. Всичко това се обяснява с факта, че сосът съдържа чесън,
който просто ще изгори на открит огън, ако го намажете със соса твърде рано.
Продукти:
За
мариноване на пилешкото месо: Пиле, цяло, изчистено – 1,4
кг, сол – 1,5 ч.л., прясно смлян черен пипер – 1/3 ч.л., зехтин – 1 с.л.
За
соса пири-пири: Люти чушки – 4 бр. (3 г), сладки големи чушки
– 1-2 бр. (150 г), чесън – 4 скилидки, прясно изцеден лимонов сок – 1 с.л., лимонова
кора – 1 ч.л., смлян сладък червен пипер (на прах) – 1 ч.л., сол – 1 щипка, захар
– 1 щипка, сушен риган – 2 щипки, орегано, - 1 щипка, зехтин – 1 с.л., вода /по
желание/
Зехтин за намазване на тигана.
Начин
на приготвяне: Разрежете пилето на наполовина по гръбначния
стълб. Отстранете излишната мазнина. Подправете със сол и смлян черен пипер от
всички страни и намажете с масло. Мариновайте поне 3 часа, или още по-добре, за
една нощ в хладилник.
Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий (350 градуса по
Фаренхайт). Сложете на силен огън голям грил тиган. Поставете сладките чушки, лютите
чушлета и необелените скилидки чесън горещия тиган. Печете 5 минути за
скилидките чесън и лютите чушлета и 10 минути за сладките чушки. Редовно
обръщате зеленчуците с щипки, докато кожичките се запекат.
Извадете зеленчуците от тигана. Намаслете повърхността му
с четчица. Сложете двете половинки на пилето и печете 8-10 минути, като ги
обръщате редовно. Преместете леко запеченото пиле във загрятата фурна.
Обелете чесъна, почистете от кожицата и семките сладките чушки. Отрежете дръжките на
лютите чушлета (оставете семките). Сложете всичко в блендер. Добавете червения
пипер, лимоновия сок и кора, щипка сол и захар, риган, орегано и зехтин.
Пасирайте до гладкост. Ще получите огнен, пикантен сос
със средна консистенция, не твърде гъст, но и не твърде течен. Можете да
добавите малко студена преварена вода, за да смекчите вкуса, но не забравяйте -
все пак ще бъде пикантен!
След половин час печене, с помощта на четка намажете
кожата на пилешкото месо със соса
Увеличете градусите на фурната до 200С и печете още 15
минути.
Сервирайте пилето със сос пири-пирии, пържени картофки и
пресни зеленчуци. Месото трябва да се отделя от костта, а кожата да е златисто кафява
и хрупкава.
Добър
апетит!
Някои
промени от мен.
В
маринатата на пилето добавих допълнително 2 с.л. бяло вино и 1 с.л. течен мед.
Разбърках всички продукти и намазах двете пилешки половини отвсякъде с помощта
на четка. Оставих ги захлупени и изправени цяла нощ в хладилника.

Няма коментари:
Публикуване на коментар