събота, 8 ноември 2025 г.

Пиле Пири пири

 


Жадувате за нещо пикантно, сочно и вкусно, с вкусна хрупкава коричка? Тогава ето моето специално предложение: печено пиле със сос пири-пири, известно португалско ястие. Изключително ми допадна, когато миналата година го опитах в Лисабон.

Пиле пири пири в Лисабон


Малко история

Сосът получава името си от основната си съставка: лютата чушка пири-пири (известна още като „птичи поглед“). Тази червена чушка с много остър вкус може да добави пикантен вкус към всяко ястие.

Корените на блюдото са африкански, тъй като чушката произхожда оттам. Но португалците настояват, че те са изобретили соса и го смятат за национално съкровище.

Рецептата варира в различните региони. Но класическата рецепта включва следните съставки: люта чушка (един или повече видове), сладка чушка, червен пипер, цитрусова кора и сок, лук, чесън, сол, дафинови листа, босилек, риган, естрагон и зехтин. В Португалия пилешкото месо най-често се готви със сос пири-пири – винаги се пече на дърва до хрупкавост, след което се подправя с пикантна подправка.

Традиционната версия на рецептата изисква птицата да се готви на дървени въглища и само на скара. Местните жители настояват, че всяка друга рецепта, която изисква пържене, варене и готвене на пара, е фалшива.

Пилето се готви цяло, така че печенето му на скара на въглища не е задача за пет минути. Важно е мазнината да се разтопи добре и да проникне в кожата. Оригиналната рецепта не използва марината. Пилето се пече на скара на въглища, а сосът се добавя накрая, докато е още прясно, като се намазва златисто кафявата кожа от всички страни. Всичко това се обяснява с факта, че сосът съдържа чесън, който просто ще изгори на открит огън, ако го намажете със соса твърде рано.

Продукти:

За мариноване на пилешкото месо: Пиле, цяло, изчистено – 1,4 кг, сол – 1,5 ч.л., прясно смлян черен пипер – 1/3 ч.л., зехтин – 1 с.л.

За соса пири-пири: Люти чушки – 4 бр. (3 г), сладки големи чушки – 1-2 бр. (150 г), чесън – 4 скилидки, прясно изцеден лимонов сок – 1 с.л., лимонова кора – 1 ч.л., смлян сладък червен пипер (на прах) – 1 ч.л., сол – 1 щипка, захар – 1 щипка, сушен риган – 2 щипки, орегано, - 1 щипка, зехтин – 1 с.л., вода /по желание/

Зехтин за намазване на тигана.

Начин на приготвяне: Разрежете пилето на наполовина по гръбначния стълб. Отстранете излишната мазнина. Подправете със сол и смлян черен пипер от всички страни и намажете с масло. Мариновайте поне 3 часа, или още по-добре, за една нощ в хладилник.

Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий (350 градуса по Фаренхайт). Сложете на силен огън голям грил тиган. Поставете сладките чушки, лютите чушлета и необелените скилидки чесън горещия тиган. Печете 5 минути за скилидките чесън и лютите чушлета и 10 минути за сладките чушки. Редовно обръщате зеленчуците с щипки, докато кожичките се запекат.

Извадете зеленчуците от тигана. Намаслете повърхността му с четчица. Сложете двете половинки на пилето и печете 8-10 минути, като ги обръщате редовно. Преместете леко запеченото пиле във загрятата фурна.

Обелете чесъна, почистете от кожицата и  семките сладките чушки. Отрежете дръжките на лютите чушлета (оставете семките). Сложете всичко в блендер. Добавете червения пипер, лимоновия сок и кора, щипка сол и захар, риган, орегано и зехтин.

Пасирайте до гладкост. Ще получите огнен, пикантен сос със средна консистенция, не твърде гъст, но и не твърде течен. Можете да добавите малко студена преварена вода, за да смекчите вкуса, но не забравяйте - все пак ще бъде пикантен!

След половин час печене, с помощта на четка намажете кожата на пилешкото месо със соса

Увеличете градусите на фурната до 200С и печете още 15 минути.

Сервирайте пилето със сос пири-пирии, пържени картофки и пресни зеленчуци. Месото трябва да се отделя от костта, а кожата да е златисто кафява и хрупкава.

Добър апетит!

Някои промени от мен.

В маринатата на пилето добавих допълнително 2 с.л. бяло вино и 1 с.л. течен мед. Разбърках всички продукти и намазах двете пилешки половини отвсякъде с помощта на четка. Оставих ги захлупени и изправени цяла нощ в хладилника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар