Необходими продукти: 500 г пресни
печурки, 2 к.ч. разтопено краве масло, 50 мл бяло вино, връзка пресен копър, 8 средни скилидки чесън, сол и
черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Първо поставям гъбите в дълбок съд, наливам студена вода, колкото да ги
покрие и слагам 2 с.л. брашно. Рразбърквам с ръце за около 3-5 мин. Изваждам и измивам на течаща
студена вода. Нарязвам ги на четвъртинки. Загрявам тиган с дебело дъно на
умерен огън, слагам маслото и нарязаните
гъби. Бъркам внимателно с дървена лъжица. Като започнат да си пускат водата, захлупвам.
Намалям огъня между слаб и умерен. Оставям под похлупак гъбите да се задушават
около 25 мин. Периодично разбърквам.
Пресовам
скилидките чесън, нарязвам копъра, смесвам ги и разбърквам. Гъбите след 25 мин., вече не трябва да има вода при тях, поръсвам с чер пипер и сол на вкус, наливам 50 мл бяло вино /може да изполвате и зеленчуков бульон/, слагам чесъна и копъра,, обърквам захлупвам и оставям да се задушава 2-3 мин. на огъня. Махам тигана от огъня и престоява под похлупак още 5 мин..
Сервирам топли. При поднасяне гъбите можете да ги поръсите с настърган кашкавал.
Отделно за 5-6
мин. можете да си запържите бекон нарязан на жулиени. Този бекон го прибавяте
заедно с другите продукти 2-3 мин. преди да снемете гъбите от огъня.
Запасете се със студено бяло вино.
Добър апетит!
Голяяяма вкусотия! Поздрави, Ванка. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Поздрави!
ИзтриванеИзглеждат перфектно!
ОтговорИзтриванеМисля си, че маслото има голяма заслуга, но и твоя майсторлък,
Ванка :)
Благодаря Дани! Поздрави!
ИзтриванеХм, и на тези гъбки не бих отказала.
ОтговорИзтриванеИ аз! :)
Изтриване