вторник, 12 август 2014 г.

Гръцка салата

Честно казано много съм се чудил каква е отликата между гръцката салата и нашата шопска салата. Като разглеждам продуктите разликата е само в ригана, маслините, зехтина и каперсите. Често като отида на заведение и си поръчам гръцка салата ми носят салата с едро нарязани краставици, домати, чушка, плочка сирене и тук таме някоя сбръчкана маслина. Нито помен от каперси или сирене Фета.
Та все пак ето едно предложение за гръцка салата. Каперсите са малко скъпи, но без тях някак си се губи този южен аромат. Този дъх на прохладно и свежо. Дъх на море. J

Продукти: 4 средни домата, нарязани на едро, 1 средна краставица нарязана на кръгчета, 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци, 1 зелена чушка, нарязана на кръгчета /полумесеци/,  12 черни маслини (за предпочитане Каламата), 200 гр. сирене Фета нарязано на кубчета /става и с нашенско саламурено/, 1-2 чаени лъжички оцет,  1 до 2 чаени лъжички лъжици каперси,  4 супени лъжици зехтин, сух  риган, сол и по желание 1-2 щипки смлян бял пипер

Начин на приготвяне: Нарежете доматите на 6 части, краставицата на кръгчета  /можете да я обелите/, лукът и чушката на полумесеци. Поставете в голяма купа за салата. Добавете каперсите, фета сирене нарязано кубчета и маслини. Смесете зехтина с оцета, солта и белия пипер. Изсипете върху салата. Накрая поръсете с риган.
Налейте си Узо или нашенска ракия 

Наздраве и добър апетит!


3 коментара:

  1. Какви цветове само.
    Много добре изглежда!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Вкусът е също като цветовете. А в комплект със студено Узо. Мммммм....... Поздрави!

      Изтриване
  2. От ракията ще се откажа, че не съм по никакви питиета, но от тази толкова колоритна и свежа салата - не! :)
    Поздрави и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване