вторник, 5 август 2014 г.

Пукани люти чушлета

Започнахме вече да си приготвяме зимнаната. Така, че по често ще присъстват предложения в тази насока. А, зимата – кисело зеле със свинско месце, яхнии, мазничко и в студеното къде без люти чушлета.

Продукти:

4 кг люти чушлета
1 л вода
1 л оцет /6 градуса/
160 г захар
100 г сол
100 мл олио
3 връзки копър
2 глави чесън
4 дафинови листа



Начин на приготвяне: Чушлетата се измиват, изрязва се част от дръжките и леко се опукват. Оставят се да изстинат и се нареждат в еднолитрови буркани., като помежду им се нареждат ситно нарязания копър, скилидки чесън и дафинов лист. Водата, солта, захарта, оцетът и олиото се кипват. Сместа се оставя да изстине и се залива с нея чушлетата. Бурканите се запечатват с капачки или целофан. Съхраняват се на хладно.
По един аспирин на буркан 500 мл .
Аз леко модернизирах рецептата, като добавих бахар, малко черен пипер, целина и магданоз. Направих ги в 3 л буркан.


Добър апетит!

8 коментара:

  1. Любимите ми люти чушлета.Всяка година си правя,но по друга рецепта.Ще пробвам и твоята Ванка.

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам какво значи "опукват". А всичко друго ми се струва вкусно. Но аз приготвям подобни като ги пека и топли ги поставям в марината. Като започна с тях ще споделя рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Човек се учи докато е жив. Има речници за непознатите думи. :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Вместо захар, слагам мед. Не варя марината, а слагам всичко в бурканчето и доливам с оцет.

    ОтговорИзтриване
  4. Направих чушлетата.Увеличих само захарта на 100 гр.
    Като ги отворя зимата ще споделя за вкуса.Благодаря Ванка за споделената рецепта!!! Поздрави и лек ден!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! В зависимост от това колко люти са чушлетата, може да варира и захарта. Но всеки според вкусът си. Поздрави!

      Изтриване