петък, 8 август 2014 г.

Пикантни гъби с бекон на тиган

Продукти: ½ кг пресни гъби, 150 г бекон, 2 к.ч. разтопено краве масло, ½ връзка копър, 5-6 скилидки чесън, 50 мл бяло вино, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1-2 с.л. салца, настърган кашкавал по желание, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Измиваме гъбите във вода с малко брашно. После ги изплакваме на течаща студена вода. Нарязваме измитите гъби на парчета, леко ги посоляваме и задушаваме в кравето масло /на умерена температура под похлупак/ 15 мин.. След това прибавяме нарязаният на жулиени бекон и задушаваме още 5-6 мин. Накрая слагаме пресованите скилидки чесън, бялото вино омесено със салцата, нарязаният копър, черният пипер и посоляваме. Още 2-3 мин. държим на огъня и махаме.
Поднасяме  топли с настърган отгоре кашкавал или пармезан по желание. /може и без него, но бялото вино е задължително/.

Добър апетит!
На любителите на лютото, предлагам да заменят салцата с 1-2 с.л. люто чили, омесено с 1 ч.л. мед.

4 коментара:

  1. Прекрасно мезенце за чаша бяло винце!

    ОтговорИзтриване
  2. Дори и аз бих се присъединила към виното с тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това с виното ще е осмото чудо на света. Не бих искал да го изпусна. :) Поздрави!

      Изтриване