понеделник, 11 август 2014 г.

Сладко от праскови.

Есента неусетно пристига. А с това и сезонът на сладката и туршиите. Предвидливите започват отрано да се запасяван с „зимнина”. Можем да си ги купим от магазина, но са пълни с консерванти и липсва духът на доброто старо време. Не , че ще се върнем в това хубаво време, но поне можем да се насладим, като си направим собственоръчно някои сладости.
Ето едно от любимите сладка на семейството.

Продукти: На 1кг изчистени и обелени праскови 800 г захар, 150 мл вода и 1 ч.л. лимонтузу. Хубаво плодът да е по твърд.


Начин на приготвяне: Правим гъст сироп и прибавяме нарязаните на 6 части плодове. Варим на силен огън докато се отпени. Махаме пяната. След това продължаваме на умерен огън до нужната гъстота. 3-4 минути преди да го свалим от огъня прибавяме лимонтузу. Разбъркваме. На 1 кг захар 1 ч.л. лимонтузу. Пълним в затоплени бурканчета сладкото веднага след като го свалим от отъня и обръщаме.

Можете да си го направите по гъсто или по рядко.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Ааа, това ще ме накараш да направя...Иван! Но няма да се съглася с теб за две неща - първо - още не е дошло лятото, че да идва есен, моля, моля...не съм съгласна. И второ - нЕма нужда да се връща старото време - е, имало е и хубави неща, но и доста нехубави. Пък и развитието е напред, не трябва да се връщаме назад (не че не ни върнаха деситилетия, но това е друга тема). Хубава вечер и поздрави за Теди.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, ако чакаш да дойде лятото, отидоха прасковките.
      Сега можем да се върнем в дадено пространстено положение, но във времето не. Дори по някакъв магически начин да се върнем, усещанията няма да са същите.Само спомените остават.
      Хубав ден!

      Изтриване