По желание – зелен лист от индрише за аромат.
Изтъркваме мъхът от кората на дюлите. Измиваме ги добре. Обелваме с белачка и отделяме семенната част. Нарязаните парчета дюли съхраняваме във вода, в която сме сложили 1-2 с.л. оцет или малко лимонтозу.
В дълбок съд слагаме 600 мл. вода, обелките и семенната част на дюлите и варим 15-20 мин. на умерен огън. Прецеждаме водата и я изливаме върху захарта в отделен съд.
Варим докато стане гъст сироп на умерен огън. После настъргваме отгоре почистените дюли и увеличаваме на силен огън. Бъркаме и махаме периодично появилата се пяна. Варим около 25-30 мин., докато капка от сиропа /сладкото/ капната върху чиния да не се разлива. Слагаме 1 ч.л. лимонтозу 2-3 мин. като бъркаме преди да свали от огъня. Пълним в затоплени буркачета веднага след снемането /сега е времето, ако желаете да сложите в буркана по лист индрише/. Запечатваме и обръщаме с капачките надолу . Готово!
Добър апетит!
Не обичам дюли, но това сладко ще се пробва защото се доверявам на вашият вкус. Аз лично съм правила няколко пъти сладка по ваша рецепта и винаги съм била много доволна от резултата.
ОтговорИзтриванеприятен ден!
Благодаря!
ИзтриванеДобре узрелите дюли са много ароматен плод. Става разкошно сладко. Няма да съжалявате. Хубави почивни дни!
Снощи го направих по този начин,Ванка-днес ще видя резултата.Благодаря за рацептата!
ОтговорИзтриванеТова е единствения начин сладкото от дюли да стане перфектно... :)
ОтговорИзтриване