Краставички, 3-4 колелца кромид лук, ½ дафинов лист,
1-2 стръка копър, 3 зърна бахар, 5 зърна чер пипер, 2 чаени лъжички сол,1 чаена
лъжичка захар, 100 мл. оцет 6 градуса.
Начин
на приготвяне: Краставичките се измиват и се отрязват
дръжките им. Нареждат се максимално плътно в буркани, където са предварително
сложени гореописаните продукти. Доливат се с вода и стерилизират 5 мин. За
дълготрайност се слага по 1 равна ч.л. синапено семе на буркан.
Маринатата може да се направи и по друг вариант, без да се стерилизират бурканите. Напълва се бурканът с краставички, без да се слагат други продукти. Залива се с вода, обратно се отлива, като се отделя от нея 100 мл. Смесва се с оцета и кипва. Слагат се всички останали продукти в буркана и налива горещата марината на тънка струйка. Накрая се слага синапеното семе и запечатва веднага. Обръщат се бурканите с капачката надолу.
Може да си направите туршията в други буркани, като
измерите необходимото количество продукти.
Добър
апетит!
Много обичам да надниквам на твоята страничка!
ОтговорИзтриванеРецептите ти са толкова домашни и убедена съм много вкусни!
Благодаря. че споделяш с нас такива вкусотии и полезни съвети и рецепти.
Поздрави!
Благодаря ти! Поздрави!
ИзтриванеПо първият вариант ги приготвям и аз. Интересен ми е втория начин, без стерилизиране.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Няма голяма разлика. Бурканът от 2.5 л. е по вторият начин. Нямам възможност да стерилизирам такъв обем. :) Стоят малко по свежи краставичките така направени.
Изтриване