вторник, 26 август 2014 г.

Кисели краставички в еднолитрови буркани

Продукти за 1 буркан.

Краставички, 3-4 колелца кромид лук, ½ дафинов лист, 1-2 стръка копър, 3 зърна бахар, 5 зърна чер пипер, 2 чаени лъжички сол,1 чаена лъжичка захар, 100 мл. оцет 6 градуса.

Начин на приготвяне: Краставичките се измиват и се отрязват дръжките им. Нареждат се максимално плътно в буркани, където са предварително сложени гореописаните продукти. Доливат се с вода и стерилизират 5 мин. За дълготрайност се слага по 1 равна ч.л. синапено семе на буркан.

Маринатата може да се направи и по друг вариант, без да се стерилизират бурканите. Напълва се бурканът с краставички, без да се слагат други продукти. Залива се с вода, обратно се отлива, като се отделя от нея 100 мл.  Смесва се с оцета и кипва. Слагат се всички останали продукти в буркана и налива горещата марината на тънка струйка. Накрая се слага синапеното семе и запечатва веднага. Обръщат се бурканите с капачката надолу.
Може да си направите туршията в други буркани, като измерите необходимото количество продукти.
Добър апетит!

4 коментара:

  1. Много обичам да надниквам на твоята страничка!
    Рецептите ти са толкова домашни и убедена съм много вкусни!
    Благодаря. че споделяш с нас такива вкусотии и полезни съвети и рецепти.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. По първият вариант ги приготвям и аз. Интересен ми е втория начин, без стерилизиране.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма голяма разлика. Бурканът от 2.5 л. е по вторият начин. Нямам възможност да стерилизирам такъв обем. :) Стоят малко по свежи краставичките така направени.

      Изтриване