вторник, 25 март 2014 г.

Коприва с червени домати

 Продукти: 400 г коприва, 2 глави лук /около връзка пресен лук/, 3 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. нарязан пресен джоджен / прясна чубрица/, 2 бр. червени домати – пресни или от консерва, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Нарязаният на ситно лук задушаваме с олиото.Прибавяме изчистеният, измит и подсушен ориз.Разбъркваме добре и слагаме ситно нарязаният джоджен /чубрица/, ситно нарязаната коприва /предварително попарена с вряща вода и оцедена/. Наливаме 1 и 1/3ч.ч. вода и под похлупак задушаваме на умерен огън.Когато копривата омекне, слагаме обелените и настъргани на ситно ренде домати и без похлупак варим докато яхнията се сгъсти и оризът стане готов.Посоляваме на вкус.

При поднасянето можем да сложим кисело мляко,
а върху него – порция от две яйца приготвени по панагюрски, поръсени със счукан чесън и червен пипер, полети с горещо краве масло.

 
П.П. Сложих допълнително 1 стрък пресен чесън, 1/3 ч.л. стрита чубрица и ½ с.л. нарязан пресен магданоз.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Чудна рецепта! Зеленко, полезно и вкусно.

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми хареса. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Ви, г-н Пейчев за рецептата! Наистина връща приятни спомени от детството.

    ОтговорИзтриване