петък, 2 май 2014 г.

Агнешка дроб сарма



 
Продукти: 

800 г агнешки дреболии – момици, бял, черен дроб, чревца, 2 връзки пресен лук, ½ чаена чаша ориз /200мл/,1стрък пресен чесън, 1 кафена чашка олио, 1/2ч.л. смлян черен пипер, 1 червен домат /или 1 ч.л. доматено пюре/, 2 с.л. краве масло,  1 ч. л. чубрица, 1 с.л пресен джоджен, сол на вкус, пресен магданоз, девисил, 1 с.л. бяло вино, 250 мл бульон, 2 каф. ч. вода

За заливката: 1-2 яйца, 1 ч.ч. /250мл/ кисело мляко, 1 с.л. брашно, щипка сол

Начин на приготвяне:

Изчистваме добре и сваряваме дреболиите в солена вода и 1 с.л. бяло вино докато омекнат. Заделяме 250 мл от бульона, който прецеждаме. Нарязваме охладените дреболии на малки парченца. Нарязаните на ситно лук и чесън задушаваме в олиото, докато омекнат. Към тях прибавяме измитият, почистен и подсушен ориз, нарязаните дреболии, черният пипер и сол на вкус. Запържваме леко и наливаме прецеденият бульон, толкова, колкото е необходимо да покрие продуктите.Варим 15 мин на умерен огън.
Ако имате агнешко було, можете да го иползвате, като разрежете на четири и пълните със сместа, като слагате по една четвъртинка от домата. Ако нямате – намазвате подходяща тава  с  2 с.л. разтопено краве масло и внимателно с черпак прехвърляте сместа /трябва да заеме 2/3 от обемът й/, като слагате нарязаният домат или размитото доматено пюре. Поръсвате с подправки и сол на вкус.
Заливаме с останалият бульон и водата.Трябва да стигат до половината на продуктите.
Печем ястието в предварително загрята фурна на 190 градуса /без вентилатор/, докато изври течността и отгоре се образува лек загар.
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата с щипка сол, а след това добавяме млякото и препеченото на сух тиган брашно. Разбъркваме добре до еднородна смес и заливаме отгоре. Печем още 10 -12 мин, докато придобие златист цвят. Поднасяме дроб сармата топла с  кисело мляко.






Добър апетит!

1 коментар: