сряда, 19 март 2014 г.

Пастърма от телешко сърце

Една вкусна и крехка пастърма. Леко алангре се получава, но много червено вино изпива. Как да си я направим.

Продукти: телешко сърце около 2 кг 

Подправки – смлян чер пипер, червен пипер, кимион,чубрица, чимен, малко чесън на прах и други по Ваш избор.
Саламура:  3 л  вода и 400 г сол.
Зелева чорба.
Начин на приготвяне: 
Разрязваме добре измитите сърца по дължина на две равни части. След това махаме /почистваме от/  съсиреци, ципи, мазнини и хрущяли.


Всяка част режем по дължина поне още на две, като оформяме парчета.Измиваме отново добре на течаща студена вода.

От солта и водата се забърква саламура. Като се пусне сурово яйце, трябва да си подава над повърхността на водата с площ колкото 50 ст.
Поставяме сърцата и ги оставяме в саламурата за около  24 часа. След това още два часа киснете във  студена и добре ухаеща зелева чорба. /Ако желаете можете да пропуснете тази операция/.
Изваждаме ги и отцеждаме на кухненска хартия до пълното изсушаване. Не ги търкайте с  кърпи или хартия.
От подправките правим смес – 60 г смлян сладък червен пипер/ Ако сте любители на пикантното и имате доста червено домашно вино в запас, можете да сложите две-три щипки лют червен пипер./ и още 60 г смес от другите подправки.Овалвате сухите парчета в сместа отвсякъде. Връзвате с канап от едната страна. Провесвате на проветриво, студено и сухо място. Обикновено пастърмата е готова след 6 дни, но може да отнеме и повече време в зависимост от условията на съхнене.

Ако все пак Ви остане от пастърмата след дегустацията  / Някой да не пропусне да ме покани/ можете да ги съхраните във фризера, в плътно затворени найлонови кесии.


Добър апетит!

3 коментара:

  1. При нас не остава от тази за фризера :) Първа се изяжда. Ама ще вдигнем една виртуална наздравица, Ванка, с това чудесно мезе!
    Хубав и спорен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Пепи! При мен също не остана. С домашно червено направо я отнесоха. :) Наздраве!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. От мен виното, от теб мезето!
    .....Шегичка, Иване.
    С усмивка ти благодаря. Това няма да го правя аз, но ще посоча какъв пример трябва да си ти на моя съпруг!!!

    ОтговорИзтриване