Бармак
бисквитките са татарски навити рулца с пълнеж от орехови ядки. Бармак в превод
е „пръсти“. Историята на тези бисквитки произлиза от името им, което отразява
външния им вид. Те са хрупкави отвън и меки отвътре, топящи се в устата.
Тези
ронливи, крехки рулца няма да оставят никого безразличен. Татарските сладкиши
са наистина нещо прекрасно за празниците!
В
Татарстан е трудно да си представим някой, който да не е опитвал тази невероятна
сладост, изпълнена с празничен вкус. Бармак е обичан от всички, независимо от
възрастта си.
Бисквитките
се приготвят бързо, съставките са евтини и могат да се намерят във всеки дом
или магазин наблизо.
Продукти
за 20 броя рулца:
Тесто -
250 г бяло брашно от висок клас, 90 г краве масло, 150 г заквасена сметана, ¼
ч.л. сода бикарбонат и ¼ ч.л. сол.
Пълнеж -
100 г орехови ядки, 100 г захар, 30 г краве масло, 1 ч.л. екстракт от ванилия
или ½ ч.л. ванилия на прах.
Пудра захар за украса
Начин на приготвяне:
Тесто - Пресейте
брашното в купа и добавете студеното, ситно нарязано масло. Бързо ги разтрийте
с ръце, докато се образуват фини трохи.
Отделно смесете заквасената сметана със солта и содата
бикарбонат. Разбъркайте за минута, за да разтворите содата бикарбонат.
Омесете сместа от брашно и заквасена сметана и
разбъркайте с шпатула.
След това замесете тестото на ръка. Не месете дълго, тъй
като то ще се затопли от топлината на ръцете ви. Целта е просто да комбинирате
всички съставки в една топка.
Завийте тестото в безцветно фолио и го оставете в
хладилник за 15 минути.
Пълнеж - Смелете
обелените ядки в кухненски робот /да не стават на брашно, а на дребни парченца /.
Добавете захарта, разтопеното краве масло и една чаена лъжичка екстракт от
ванилия или ванилия на прах. Разбъркайте.
Разточете тестото на много тънък лист.
Колкото по-тънко е тестото, толкова по-вкусни ще бъдат
бисквитките. Татарските домакини ги правят почти полупрозрачни.
Подрежете краищата, за да оформите голям квадрат, и го
нарежете на малки квадрати от 9 -10 см.
Поставете по 1 пълна чаена лъжичка ядков пълнеж върху
всеки квадрат.
Навийте рулото и го поставете върху тава застлана с лист
за печене. Не прищипвайте краищата.
Бисквитките не се разширяват много по време на печене,
така че можете да ги поставите доста близо една до друга.
Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса по
Целзий и печете 20 - 22 минути. Тъй като тестото е без захар, бисквитките няма
да покафенеят твърде много.
Извадете от фурната. Поръсете обилно с пудра захар
охладените бисквитки.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар