Днес ще Ви предложа една рецепта с която да разнообразите празничната трапеза. Става въпрос за Краковския чийзкейк – вечна класика с извара. Миналата година когато го опитах за пръв път в Краков по време на концерта на Андре Рийо останах просто очарован. Със своя нежен пълнеж и маслено тесто, той е истинско бижу за любителите на чийзкейка с извара.
Интересен
исторически факт е, че най-известният полски чийзкейк, Краковският, има... чужди
корени. Изследователите твърдят, че в старите полски готварски книги почти не
са съдържали рецепти за чийзкейкове. Смята се, че той е донесен в Полша от Ян
III Собиески, след военната му кампания срещу
турците при Виена. Ястието, естествено е спечелило сърцата на поляците.
Жителите на Краков са били особено очаровани от новия десерт. Те добавят най
отгоре решетка от маслено тесто и този чийзкейк е наречен „Краковски“. Той се
отличава с изключителната си нежност и ефирност, и по този начин се превръща
във всеобщ полски фаворит сред сладките изкушения.
В
някои съвременни варианти има разнообразие в продуктите за пълнежа. Освен
стафидите се прибавят още други сушени
плодове и портокалови корички.
Продукти
за тава с размери 30 х 20 см:
Маслено тесто: 300 г бяло брашно, 150 г студено краве масло, 50 г студена заквасена сметана, 50 г захар, 2 жълтъка, ½ ч.л. ванилия на прах, 8 г бакпулвер, щипка сол.Пълнеж: 600 г готварска извара 9%, 4 броя яйца L, 50 г студено краве масло , 100 г захар, 50 г царевично нишесте - 50 г, 180 г стафиди + 1 с.л. брашно, ½ ч.л. ванилия на прах, щипка сол
По желание 50 г захаросани портокалови корички.
Гореща вода за накисване на стафидите.
Глазура: 100
г пудра захар, 120 г заквасена сметана
Начин
на приготвяне:
Смесете брашното, захарта, ванилията, бакпулвера и щипка
сол. Настържете студеното масло в брашното и разтрийте на фини трохи с ръце.
За да предотвратите разтапянето на маслото в ръцете ви и
залепването му за рендето и ръцете ви, поръсвайте го непрекъснато с брашно.
Сега добавете 2 жълтъка и 50 г заквасена сметана и
омесете гладко тесто.
Ако тестото не е толкова еластично, колкото искате,
добавете 1 с.л. ледена вода.
Друг важен момент при приготвянето на маслено тесто е да
не го премесвате.
След като се оформи на една топка, тестото е готово. Отделете
¼ парче тесто и го приберете в
хладилник, увито във безцветно фолио. Разточете останалото тесто, за да пасне
на дъното на тавата.
Аз го правя по следния начин: Покривам тавата с хартия за
печене, притискам добре, след което я изваждам. Върху нея остават следи от
размерите на дъното на тавата. Така можем да видим краищата и да разточим
тестото, като ги използваме като ориентир.
Тестото се разточва лесно и е еластично. Можете да
защипете едната страна и да я съедините с другата. Разточете тестото без
ръбове. Сега охладете тавата с тестото – сложете я за 25 минути в хладилник.
Залейте стафидите с гореща вода и ги оставете да престоят
20 минути. Междувременно пригответе плънката.
Разделете 4 яйца на жълтъци и белтъци. Засега оставете
белтъците настрана.
Към изварата добавете 100 г захар, щипка сол, 0,5 ч.л.
ванилия, 50 г царевично нишесте, 4 жълтъка и 50 г меко, но все още студено
масло. Пасирайте всичко в блендер до кремообразна смес.
Отцедете стафидите и ги подсушете с кухненска хартия. Прехвърлете
ги в купа, добавете 1 с.л. брашно и разбъркайте.
Това ще предотврати потъването на стафидите на дъното и
ще се гарантира, че са равномерно разпределени в плънката.
Изсипете ги /заедно с портокаловите корички/ в сместа с
изварата и разбъркайте.
В друга купа разбийте белтъците до получаване на твърди
върхове. Прехвърлете ги към изварата и внимателно с дървена лъжица разбъркайте
отдолу нагоре, до еднородна смес. Плънката от извара е готова.
Извадете тавата от хладилника, надупчете тестото на често
с вилица и добавете отгоре плънката от извара с лъжица. Загладете я равномерно
и оставете настрана.
Сега е време на парчето тесто, което сте оставили от
хладилника. Поръсете дървена повърхност с брашно и го разточете на тънко.
Нарежете на ленти с ширина 1,5 см.
Поставете лентите тесто диагонално върху плънката от
извара, първо в едната посока, след това в другата. Можете да украсите чийзкейка
красиво по различни начини, в зависимост от въображението ви.
Печете го в предварително загрята фурна на 180 градуса по
Целзий за 45-50 минути
Докато чийзкейка е във фурната, пригответе глазурата,
като просто смесите пудра захар и заквасена сметана.
В класическият вариант на глазурата се използва пудра
захар и лимонов сок. Но аз предпочитам глазурата от заквасена сметана. Тя е
по-вкусна и по-нежна.
След като чийзкейка се изпече, извадете го от фурната,
оставете го да се охлади леко и залейте с глазурата. Нека остане във формата,
докато изстине напълно.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар