Наближават Светли празници. Обикновено родата се събира покрай искрящото родно огнище, цари празничен дух и обгръща ни топлината на семейството. Приготвянето на къпана питка е отколешна българска традиция. Според народните вярвания такъв обреден хляб се приготвя на Света Варвара. Поднесена с купичка мед или намазана с втечнен мед. Питата омилостивявала светицата, с която се свързва с грижата за здравето на децата, с борбата против „Баба Шарка”. За Баба Шарка се меси и специална питка, която през нощта се оставя на полица – край огнището – да дойде болестта, да си хапне, да се смили и да не напада децата в къщата Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници, изпълнен с обичаи, които ни свързват с традициите и семейството. Един от основните елементи на празничната трапеза е домашната питка, която символизира единството и благоденствието в дома. В този пост ще ви представя как да приготвите къпана питка – автентичен и незабравим избор за Светлия празник. Къпаната питка е не просто хляб – тя е символ на старата българска традиция. Процесът на "къпане" включва потапяне на готовото тесто в гореща вода, с което се постига бързото му втасване. Продукти: Топла вода, растително масло за смазване.
Поставяме в по-ниската част на предварително затоплена фурна. Печем на 200 градуса за 10-15 мин. След това намаляваме градусите на 150 и печем за още 30 мин. или докато питата се зачерви. След като се изпече, я намазваме с олио за гланц. Изпечената питка се навлажнява с мокра ръка и се завива в кърпа, за да поомекне. Добър апетит! |
Няма коментари:
Публикуване на коментар