понеделник, 22 декември 2025 г.

Къпана пита

 

  

Наближават Светли празници. Обикновено родата се събира покрай искрящото родно огнище, цари празничен дух и обгръща ни топлината на семейството.

Приготвянето на къпана питка е отколешна българска традиция. Според народните вярвания такъв обреден хляб се приготвя на Света Варвара. Поднесена с купичка мед или намазана с втечнен мед. Питата омилостивявала светицата, с  която се свързва с грижата за здравето на децата, с борбата против „Баба Шарка”.

За Баба Шарка се меси и специална питка, която през нощта се оставя на полица – край огнището – да дойде болестта, да си хапне, да се смили и да не напада децата в къщата

Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници, изпълнен с обичаи, които ни свързват с традициите и семейството. Един от основните елементи на празничната трапеза е домашната питка, която символизира единството и благоденствието в дома. В този пост ще ви представя как да приготвите къпана питка – автентичен и незабравим избор за Светлия празник.

Къпаната питка е не просто хляб – тя е символ на старата българска традиция. Процесът на "къпане" включва потапяне на готовото тесто в гореща вода, с което се постига бързото му втасване.

Продукти:
500 г брашно
15 г прясна мая или 6 г суха
200 мл прясно мляко
2 яйца 
L
5 г сол
5 г захар
1 с.л. растително масло.
30 г краве масло

Топла вода, растително масло за смазване.


Начин на приготвяне:
Маята се размива в малко хладка вода и се оставя да втаса, след което се прибавя към брашното заедно с прясното мляко, яйцата (без 1 жълтък), захарта и солта.
Омесва се меко еластично тесто, оформя се на топка, поставя се в тензух, завързва се добре и се пуска в дълбок съд/тенджера/ с топла вода.
Отначало тестото пада на дъното, но когато втаса, изплува на повърхността. Отнема около 20 минути /зависи колко топла е водата/. изважда се и се разстила в намазана с масло тавичка, надупчва се с вилица, намазва се с разбития жълтък и разтопеното краве масло.

Поставяме в по-ниската част на предварително затоплена фурна. Печем на 200 градуса за 10-15 мин. След това намаляваме градусите на 150 и печем за още 30 мин. или докато питата се зачерви. След като се изпече, я намазваме с олио за гланц.

Изпечената питка се навлажнява с мокра ръка и се завива в кърпа, за да поомекне.

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар