Тези топчета са наистина вкусни и носят коледно настроение. Те са изцяло мое творение като рецепта и изпълнение.
Можете
да добавите сушени плодове или гъсто сладко към пълнежа. Експериментирайте с
любимите си вкусове и съставки.
Продукти: 300
г пшенично брашно, 100 г царевично нишесте, 100 г, заквасена сметана, 100 г
краве масло, 120 г пудра захар, 2 големи жълтъка, 7 г бакпулвер, 1 ч.л.
екстракт от ванилия, 10 мл ром.
2 белтъка + 1-2 с.л. студена вода, 100 г бадемово брашно и
35 г пудра захар за овалване.
250 г сварено подсладено кондензирано мляко за пълнеж.
Начин
на приготвяне:
Загрейте фурната на 180ºC.
Разбийте омекналото масло с миксер до пухкава смес.
Добавете пудрата захар и разбийте до бледа и пухкава смес. След това при
постоянно бъркане сложете един по един жълтъците.
Прибавете заквасената сметана, екстракта от ванилия, рома
и разбийте с миксер до пълна гладкост. Сега поръсете царевичното нишесте и бъркайте
с миксер. Трябва да получите гъста, не твърде течна смес.
Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и го добавете
към разбитата смес. Омесете меко, незалепващо тесто. Разделете тестото на 25
парчета. Разточете леко, сложете по 10 г варено кондензирано мляко към всяко
парче и го оформете на топка.
Белтъците с водата разбийте на пяна. Смлените бадеми
омесете с 35 г пудра захар.
Потопете всяко топче в разбитите белтъци, после оваляйте
в бадемовото брашно.
Поставете върху тава за печене, покрита с хартия за
печене, и печете в предварително загрята фурна за 15-17 минути. Трябва да са
леко покафенели и напълно изпечени. Внимавайте да не ги препечете, защото може
да се напукат.
Оставете топчетата да се охладят. Съхранявайте ги в кутия
с плътно затварящ се капак или в хартиени торбички до 14 дни.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар