сряда, 3 декември 2025 г.

Сладки топчета Peych с пълнеж от варено кондензирано мляко

 

Тези топчета са наистина вкусни и носят коледно настроение. Те са изцяло мое творение като рецепта и изпълнение.

Можете да добавите сушени плодове или гъсто сладко към пълнежа. Експериментирайте с любимите си вкусове и съставки.

Продукти: 300 г пшенично брашно, 100 г царевично нишесте, 100 г, заквасена сметана, 100 г краве масло, 120 г пудра захар, 2 големи жълтъка, 7 г бакпулвер, 1 ч.л. екстракт от ванилия, 10 мл ром.

2 белтъка + 1-2 с.л. студена вода, 100 г бадемово брашно и 35 г пудра захар за овалване.

250 г сварено подсладено кондензирано мляко за пълнеж.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180ºC.

Разбийте омекналото масло с миксер до пухкава смес. Добавете пудрата захар и разбийте до бледа и пухкава смес. След това при постоянно бъркане сложете един по един жълтъците.

Прибавете заквасената сметана, екстракта от ванилия, рома и разбийте с миксер до пълна гладкост. Сега поръсете царевичното нишесте и бъркайте с миксер. Трябва да получите гъста, не твърде течна смес.

Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и го добавете към разбитата смес. Омесете меко, незалепващо тесто. Разделете тестото на 25 парчета. Разточете леко, сложете по 10 г варено кондензирано мляко към всяко парче и го оформете на топка.

Белтъците с водата разбийте на пяна. Смлените бадеми омесете с 35 г пудра захар.

Потопете всяко топче в разбитите белтъци, после оваляйте в бадемовото брашно.

Поставете върху тава за печене, покрита с хартия за печене, и печете в предварително загрята фурна за 15-17 минути. Трябва да са леко покафенели и напълно изпечени. Внимавайте да не ги препечете, защото може да се напукат.

Оставете топчетата да се охладят. Съхранявайте ги в кутия с плътно затварящ се капак или в хартиени торбички до 14 дни.

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар