След запеканката с броколи да предложа
вариант и за месоядните.
Продукти: 500 г
пилешко месо от гърдите , 500 г картофи, 3 яйца, 1 средна глава
лук, 1 брой среден морков, 1 средна червена чушка, 2 големи скилидки
чесън, 1 с.л. пресен магданоз, 300 мл течна сметана за готвене, 50 г брашно, 60
г краве масло, 50 мл растително масло /олио/, 60 г сирене моцарела, 13 г сол
/на вкус/, 1 ч.л. с връх смлян черен пипер, 1 ч.л. сух розмарин, 2 щипки мляно
индийско орехче.
Растително масло за смазване на тавата.
Начин на приготвяне:
Сваряваме картофите и още докато са топли ги обелваме и
намачкваме на много дребно. Чукваме три яйца, добавяме 4 г сол и 1/3 ч.л. черен
пипер. Разбъркваме до гладкост. Като поизстинат намачканите картофи прибавяме
разбитите яйца и омесваме.
Слагаме тази смес на дъното на намаслена тава /30 на
22см/.
Измитото и подсушено пилешко месо нарязваме на дребни
парчета 3-4 см. Загряваме на силен огън 50 мл растително масло и запържваме в
него пилешкото месо за 5-6 минути, докато покафенее леко. Поръсваме с розмарин,
малко смлян черен пипер и 4 г сол. Изваждаме с решетъчна лъжица и поставяме
върху картофите в тавата.
В същия тиган запържваме нарязания лук, пресования чесън, настъргания на едро сито морков и нарязаната на ситна чушка до златисто
кафяво. Посоляваме с 1/3 черен пипер и 3 сол. Слагаме тази смес върху пилешкото
месо.
Приготвяме сос „Бешамел“ - Разтопяваме на умерен огън 60
грама масло в тенджера, добавяме 50 г брашно и разбъркваме до гладкост.
Постепенно наливаме топлата сметана, подправяме със 2 г сол, 1/3 ч.л. черен пипер, 1
с.л. нарязан на ситно пресен магданоз и 2 щипки смляно индийско орехче.
Оставяме да къкри на слаб огън, докато се сгъсти.
Изливаме соса върху пилешкото месо в тавата и поръсваме с 60
грама настъргано сирене.
Печем 30 минути на предварително загрята на 180°C фурна.
Горната част става златисто кафява, а вътрешността остава сочна.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар