вторник, 16 декември 2025 г.

Сочна запеканка с пилешко месо и картофи

 


След запеканката с броколи да предложа вариант и за месоядните.

Продукти:  500 г пилешко месо от гърдите , 500 г картофи, 3 яйца, 1 средна глава лук,  1 брой среден морков, 1 средна червена чушка, 2 големи скилидки чесън, 1 с.л. пресен магданоз, 300 мл течна сметана за готвене, 50 г брашно, 60 г краве масло, 50 мл растително масло /олио/, 60 г сирене моцарела, 13 г сол /на вкус/, 1 ч.л. с връх смлян черен пипер, 1 ч.л. сух розмарин, 2 щипки мляно индийско орехче.

Растително масло за смазване на тавата.

Начин на приготвяне:

Сваряваме картофите и още докато са топли ги обелваме и намачкваме на много дребно. Чукваме три яйца, добавяме 4 г сол и 1/3 ч.л. черен пипер. Разбъркваме до гладкост. Като поизстинат намачканите картофи прибавяме разбитите яйца и омесваме.

Слагаме тази смес на дъното на намаслена тава /30 на 22см/.

Измитото и подсушено пилешко месо нарязваме на дребни парчета 3-4 см. Загряваме на силен огън 50 мл растително масло и запържваме в него пилешкото месо за 5-6 минути, докато покафенее леко. Поръсваме с розмарин, малко смлян черен пипер и 4 г сол. Изваждаме с решетъчна лъжица и поставяме върху картофите в тавата.

В същия тиган запържваме нарязания лук, пресования чесън, настъргания на едро сито морков и нарязаната на ситна чушка до златисто кафяво. Посоляваме с 1/3 черен пипер и 3 сол. Слагаме тази смес върху пилешкото месо.

Приготвяме сос „Бешамел“ - Разтопяваме на умерен огън 60 грама масло в тенджера, добавяме 50 г брашно и разбъркваме до гладкост. Постепенно наливаме топлата сметана, подправяме със 2 г сол, 1/3 ч.л. черен пипер, 1 с.л. нарязан на ситно пресен магданоз и 2 щипки смляно индийско орехче. Оставяме да къкри на слаб огън, докато се сгъсти.

Изливаме соса върху пилешкото месо в тавата и поръсваме с 60 грама настъргано сирене.

Печем 30 минути на предварително загрята на 180°C фурна. Горната част става златисто кафява, а вътрешността остава сочна.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар