понеделник, 22 декември 2025 г.

Боб по мъглижки

 


Продукти: 600 г зрял боб, 240 г кромид лук, 150 мл растително масло, 180 г червени домати, 30 г сухи люти чушки, 1 с.л. пресен магданоз, 1 с.л. пресен джоджен, 1 с.л. прясна целина, ½ с.л. смлян червен пипер, 10 г сол.

Вода за сваряване на боба.

Начин на приготвяне: Бобът се почиства, измива и накисва в студена вода за 4-5 часа. След което се сварява на умерена температура до омекване. Нарязания лук, 150 г от доматите, обелени и нарязани на дребно, се запържват с 80 мл растително масло. Накрая за 30-на секунди се прибавя смления червен пипер, след това се налива малко течност от варенето на боба да се „угаси“ запръжката. Омесва се със сварения боб, солта и зелените подправки. Разпределя се в малки гърнета /гювечета/, сипва се останалата мазнина по равно в гърнетата, слага се по една люта чушка и резен домат. Налива се по малко вода от сварения боб и се запича в умерена фурна.

Поднася се с кисели краставички.

Добър апетит!

Аз лично към зеленчуците прибавих и един морков, който накълцан запържих с тях. Сложих и по малко краве масло при запичането на боба за развиване на аромата. Поднесох с нарязано кисело зеле.

Източник: Български изкушения – Емил Марков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар