Продукти: 600 г зрял боб, 240 г кромид лук, 150 мл растително масло, 180 г червени домати, 30 г сухи люти чушки, 1 с.л. пресен магданоз, 1 с.л. пресен джоджен, 1 с.л. прясна целина, ½ с.л. смлян червен пипер, 10 г сол.
Вода за сваряване на боба.
Начин
на приготвяне: Бобът се почиства, измива и накисва в
студена вода за 4-5 часа. След което се сварява на умерена температура до
омекване. Нарязания лук, 150 г от доматите, обелени и нарязани на дребно, се
запържват с 80 мл растително масло. Накрая за 30-на секунди се прибавя смления
червен пипер, след това се налива малко течност от варенето на боба да се „угаси“
запръжката. Омесва се със сварения боб, солта и зелените подправки. Разпределя се в
малки гърнета /гювечета/, сипва се останалата мазнина по равно в гърнетата,
слага се по една люта чушка и резен домат. Налива се по малко вода от сварения боб и
се запича в умерена фурна.
Поднася се с кисели краставички.
Добър
апетит!
Аз
лично към зеленчуците прибавих и един морков, който накълцан запържих с тях.
Сложих и по малко краве масло при запичането на боба за развиване на аромата. Поднесох с нарязано кисело зеле.
Източник:
Български изкушения – Емил Марков.
Няма коментари:
Публикуване на коментар