събота, 6 декември 2025 г.

Италиански гризини

 


Гризините са дълги, тънки и хрупкави италиански хлебни пръчици, приготвени от пшенично брашно и подправени със зехтин. Известно е, че се произвеждат в Торино от около 17-ти век. Те остават популярни като самостоятелно предястие или като гарнитура към супи, сирена и тестени изделия. Гризините са перфектни като предястие или като проста, балансирана закуска, особено когато са приготвени с пълнозърнесто брашно, билки и добър зехтин.

Гризините са много универсални. Класическите версии включват обикновени, с твърди сирена, печен чесън или билки, които се смесват с тестото в началото на процеса на месене. Съвременните версии често включват пълнеж, поставен между слоевете тесто. Предлагат се и сладки гризини - с канела, мед, ванилия, шоколадов крем или пралина - но това са десертни интерпретации на класическата рецепта. Тези хлебни пръчици имат един недостатък: изчезват много бързо и незабелязано.

Продукти:  500 г пшенично брашно, 260 мл хладка вода, 60 г зехтин, 50 г разтопено краве масло, 10 г сол, 4 г суха мая (или 15 г прясна мая)

Поръска - 60-50 г настърган на ситно пармезан или друго твърдо сирене, 1-2 глави чесън, изпечени във фолио (печени на 180°C до омекване), 2-3 ч.л. сушени подправки(риган, мащерка, провансалски билки и др.), ситно нарязани сушени червени домати.

Пшеничен грис, сусам за поръска

 

Начин на приготвяне:  Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади.

Пресейте брашното.

Разтворете маята във водата, ако използвате суха мая, разбъркайте я с брашното.

Смесете 250 г брашно със солта в дълбока купа. Постепенно добавяйте водата ( водата и маята), като бъркате на ниска скорост, около 2-3 минути.

Включете миксера на висока скорост и постепенно добавяйте зехтина, след това разтопеното масло. Накрая сложете останалото брашно и замесете на ръка тесто за около 5 минути, докато глутенът се развие.

Оформете го на топка, покрийте и оставете да престои на топло един час.

Разделете втасалото тесто на 4 равни части.

Разточете 2 от частите на правоъгълници с дебелина 2-3 мм.  Разпределете плънката върху единия слой тесто.

Покрийте с втория слой, притиснете плънката с ръце, след което разточете с точилка тестото с дебелина около 3 - 4 мм. Нарежете го на ленти с ширина около 1 см.

Усучете ги, напръскайте с малко вода, след което поръсете с пшеничен грис или сусам.

Поставете върху тава, покрита с хартия за печене.

Печете на 200°C за 15-20 минути, докато придобият красив златист цвят.

Повторете с останалото тесто, докато се пече първата партида.

Охладете върху решетка. Съхранявайте в затворен съд до 5 дни или 2-3 дни под кърпа на масата.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар