четвъртък, 18 декември 2025 г.

Пълнени чушки с кайма и ориз по унгарски

 


Ястие, без което е трудно да си представим на есенна трапеза и което мнозина в нашата страна познават и обичат – пълнени чушки. Мнозина го смятат за чисто българско ястие, въпреки че подобни чушки се срещат и в кухните на повечето околни страни. Но това ястие е един от основните кулинарни символи на Унгария, където се наричат  Töltött paprika. Него ще приготвим днес.

Ястието е просто, така че дори начинаещи готвачи могат да се справят с него. То е толкова лесно за направа, вкусно и което е още по-важно, засищащо. Така, че е невъзможно да му устоите. Моят съвет - просто му се отдайте.

Продукти: 10 зелени чушки, 700 г свинска кайма, 100 г ориз, 1 яйце, 60 г свинска мас, 700 г домати, 1 малък морков, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 2 малки стебла целина /може и листа/, ½ с.л. пресен магданоз, 2 с.л. с връх брашно, 14 г сол /на вкус/, 1 ч.л. с връх смлян черен пипер, 1 с.л. смлян червен пипер, ½ с.л. стрита сушена чубрица, 2 щипки захар, 80 - 100 мл вода.

150 мл вода за варенето на ориза.

Начин на приготвяне:

Измийте добре чушките, отстранете дръжките, сърцевината и изхвърлете семките. Изплакнете и подсушете чушките.

Измийте добре ориза и го гответе, докато поеме водата. Добавете ориза и яйцето към каймата, разбъркайте добре. Подправете с част от солта, черния пипер, чубрицата и омесете добре.

Напълнете плътно чушките със сместа.

Пригответе соса. Разтопете свинската мас в тенджера, добавете нарязания на ситно лук, настъргания на едро ренде морков и накълцаната целина. Запържете зеленчуците до омекване. След това сложете брашното и смления червен пипер. Разбъркайте бързо и гответе, докато сместа си промени цвета и леко потъмнее.

Намалете котлона на умерен огън, изсипете почистеното от кожата и пасирано домати, като добавите малко вода, за да получите средно гъст сос. Оставете да заври.

Добавете сол и захар на вкус.

Внимателно сложете чушките към соса, захлупете и оставете да къкри на слаб огън за около 40 минути, докато чушките омекнат и каймата бъде готова /Може да отнеме повече или по малко време. Зависи от сорта чушки/. Накрая поръсете с останалия смлян черен пипер и чубрица. Разбъркайте внимателно. Оставете ястието 15 минути захлупено.

Сервирайте с варени картофи като гарнитура, поръсени с пресен магданоз. Така или иначе, не пестете от соса!

Добър апетит!

 

Ако доматите са много водни не е нужно да се прибавя вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар