Ястие, без което е трудно да си представим на есенна трапеза и което мнозина в нашата страна познават и обичат – пълнени чушки. Мнозина го смятат за чисто българско ястие, въпреки че подобни чушки се срещат и в кухните на повечето околни страни. Но това ястие е един от основните кулинарни символи на Унгария, където се наричат Töltött paprika. Него ще приготвим днес.
Ястието
е просто, така че дори начинаещи готвачи могат да се справят с него. То е
толкова лесно за направа, вкусно и което е още по-важно, засищащо. Така, че е
невъзможно да му устоите. Моят съвет - просто му се отдайте.
Продукти: 10
зелени чушки, 700 г свинска кайма, 100 г ориз, 1 яйце, 60 г свинска мас, 700 г
домати, 1 малък морков, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 2 малки стебла целина
/може и листа/, ½ с.л. пресен магданоз, 2 с.л. с връх брашно, 14 г сол /на
вкус/, 1 ч.л. с връх смлян черен пипер, 1 с.л. смлян червен пипер, ½ с.л.
стрита сушена чубрица, 2 щипки захар, 80 - 100 мл вода.
150 мл вода за варенето на ориза.
Начин
на приготвяне:
Измийте добре чушките, отстранете дръжките, сърцевината и
изхвърлете семките. Изплакнете и подсушете чушките.
Измийте добре ориза и го гответе, докато поеме водата. Добавете
ориза и яйцето към каймата, разбъркайте добре. Подправете с част от солта, черния
пипер, чубрицата и омесете добре.
Напълнете плътно чушките със сместа.
Пригответе соса. Разтопете свинската мас в тенджера,
добавете нарязания на ситно лук, настъргания на едро ренде морков и накълцаната
целина. Запържете зеленчуците до омекване. След това сложете брашното и смления
червен пипер. Разбъркайте бързо и гответе, докато сместа си промени цвета и
леко потъмнее.
Намалете котлона на умерен огън, изсипете почистеното от
кожата и пасирано домати, като добавите малко вода, за да получите средно гъст
сос. Оставете да заври.
Добавете сол и захар на вкус.
Внимателно сложете чушките към соса, захлупете и оставете
да къкри на слаб огън за около 40 минути, докато чушките омекнат и каймата бъде
готова /Може да отнеме повече или по малко време. Зависи от сорта чушки/. Накрая
поръсете с останалия смлян черен пипер и чубрица. Разбъркайте внимателно. Оставете
ястието 15 минути захлупено.
Сервирайте с варени картофи като гарнитура, поръсени с
пресен магданоз. Така или иначе, не пестете от соса!
Добър
апетит!
Ако
доматите са много водни не е нужно да се прибавя вода.
Няма коментари:
Публикуване на коментар