събота, 13 декември 2025 г.

Сочна запеканка с броколи

 


Ако търсите ястие, което е засищащо, крехко и здравословно, тази запеканка е перфектна. Приготвя се с прости съставки: картофи, броколи, лук, моркови и обикновен млечен сос. Но благодарение на комбинацията от текстури и правилния ред, всички съставки се съчетават, за да създадат хармонично ястие.

Продукти:  200 г броколи /цветчета/ , 400 г картофи, 3 яйца, 1 средна глава лук,  1 брой среден морков, 1 голяма скилидка чесън, 1 с.л. пресен копър, 250 мл прясно мляко, 40 г брашно, 50 г краве масло, 30 мл растително масло /олио/, 60 г сирене моцарела, 10 г сол /на вкус/, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 щипки мляно индийско орехче.

Растително масло за смазване на тавата. Сол и вода за варене на броколите и картофите.

Начин на приготвяне:

Сваряваме картофите и още докато са топли ги обелваме и намачкваме на много дребно. Чукваме три яйца, добавяме 4 г сол и 1/3 ч.л. черен пипер. Разбъркваме до гладкост. Като поизстинат намачканите картофи прибавяме разбитите яйца и омесваме.

Слагаме тази смес на дъното на намаслена тава / 22см/.

Пускаме 200 г броколи /цветчета/ във вряща вода и варим 5 минути на умерен огън. Оцеждаме. Слагаме ги върху картофите

В тиган запържваме нарязания лук, пресования чесън и настъргания на едро сито морков до златисто кафяво. Посоляваме с 1/3 черен пипер и 3 сол. Слагаме тази смес върху броколите.

Приготвяме сос „Бешамел“ - Разтопяваме на умерен огън 50 грама масло в тенджера, добавяме 40 г брашно и разбъркваме до гладкост. Постепенно наливаме горещото, подправяме със 2 г сол, 1/3 ч.л. черен пипер, 1 с.л. нарязан на ситно пресен копър и 2 щипки смляно индийско орехче. Оставяме да къкри на слаб огън, докато се сгъсти.

Изливаме соса върху броколите в тавата и поръсваме с 60 грама настъргано сирене.

Печем 30 минути на предварително загрята на 180°C фурна. Горната част става златисто кафява, а вътрешността остава сочна.

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар