Ако
търсите ястие, което е засищащо, крехко и здравословно, тази запеканка е
перфектна. Приготвя се с прости съставки: картофи, броколи, лук, моркови и
обикновен млечен сос. Но благодарение на комбинацията от текстури и правилния
ред, всички съставки се съчетават, за да създадат хармонично ястие.
Продукти: 200 г броколи /цветчета/ , 400 г картофи, 3 яйца,
1 средна глава лук, 1 брой среден
морков, 1 голяма скилидка чесън, 1 с.л. пресен копър, 250 мл прясно мляко, 40 г
брашно, 50 г краве масло, 30 мл растително масло /олио/, 60 г сирене моцарела,
10 г сол /на вкус/, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 щипки мляно индийско орехче.
Растително масло за смазване на тавата. Сол и вода за
варене на броколите и картофите.
Начин
на приготвяне:
Сваряваме картофите и още докато са топли ги обелваме и
намачкваме на много дребно. Чукваме три яйца, добавяме 4 г сол и 1/3 ч.л. черен
пипер. Разбъркваме до гладкост. Като поизстинат намачканите картофи прибавяме
разбитите яйца и омесваме.
Слагаме тази смес на дъното на намаслена тава / 22см/.
Пускаме 200 г броколи /цветчета/ във вряща вода и варим 5
минути на умерен огън. Оцеждаме. Слагаме ги върху картофите
В тиган запържваме нарязания лук, пресования чесън и настъргания на едро
сито морков до златисто кафяво. Посоляваме с 1/3 черен пипер и 3 сол. Слагаме
тази смес върху броколите.
Приготвяме сос „Бешамел“ - Разтопяваме на умерен огън 50
грама масло в тенджера, добавяме 40 г брашно и разбъркваме до
гладкост. Постепенно наливаме горещото, подправяме със 2 г сол, 1/3 ч.л. черен
пипер, 1 с.л. нарязан на ситно пресен копър и 2 щипки смляно индийско орехче. Оставяме
да къкри на слаб огън, докато се сгъсти.
Изливаме соса върху броколите в тавата и поръсваме с 60 грама
настъргано сирене.
Печем 30 минути на предварително загрята на 180°C фурна.
Горната част става златисто кафява, а вътрешността остава сочна.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар