понеделник, 16 февруари 2015 г.

Кюфтета с бял сос

Продукти: 600 гр. кайма /смляно месо/, 2 и 1/2 с.л. ориз, 5 с.л. нарязан пресен магданоз, 1/2 ч.л. смлян чер пипер, 3 моркова, парче целина, 1 глава лук, 1 и ½ ч.ч. кисело мляко, 3 с.л. брашно, 1 яйце, 1 с.л. лимонов сок, 4 -5 с.л. олио, 1 и ½ ч.л. сол.

Още брашно за овалване на кюфтетата

Начин на приготвяне: Сваряваме наполовина измитият и почистен ориз - колкото да набъбне само. Оцеждаме и го смесваме с каймата, 2 с.л. магданоз, черният пипер и сол на вкус. С мокри ръце правим кюфтенца с големината на по едри орехи и овалваме в брашно. В 1 л. подсолена вода слагаме нарязаните на едро 2 моркова, лука и целина. Когато водата кипне /махаме пяната, ако се е появила такава/  прибавяме направените кюфтенца. Варим на умерен огън докато оризът в тях омекне – около 25-30 мин. Отнемаме от огъня.
В дълбок съд с телена бъркалка разбиваме киселото мляко, 3 с.л. пресято брашно, предварително препечено на сух тиган и яйцето. Прехвърляме в тенджера /хубаво е да е с дебело дъно/ и от прецеденият и изстинал бульон в който сме варили кюфтетата наливаме толкова, колкото е необходимо да се получи рядък сос – около 500 мл. Слагаме соса на умерен огън и бъркаме постоянно докато кипне, отнемаме от огъня, доливаме малко горещ бульон и лимоновият сок. Объркваме, прибавяме оцедените кюфтенца. Поставяме на умерен огън да кипне всичко – при постоянно бъркане с дървена лъжица. Сваляме от огъня, оставяме захлупена тенджерата за 10 мин. и разпределяме в чинии на порции. Един настърган морков запържваме с олиото. Оцеждаме. Заливаме всяка порция с 1 с.л. оцедено олио. Поднасяме поръсени с останалият нарязан магданоз.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Какво стана с предишната Ви рецепта за закуска с варени яйца и зелен лук? Моля Ви, добавете рецепта, защото имаше само снимка. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Рецептата я има в раздел "Тестени" в блога, ето линк http://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_3228.html . Просто актуализирах снимки към рецептата и затова имаше само снимка.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Изпробвахме рецептата. Стана велико. Сега я пускам на принтера и се изкушавам да я сложа в рамка в кухнята, за да не се загуби. Поздравления за добрия вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието! Радвам се,че са Ви харесали кюфтетата приготвени по този начин. Поздрави!

      Изтриване