четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Нервозни кюфтенца

Печени на фурна
Тези леко лютиви кютенца много домашно вино изпиват. По това време на годината, както казва един приятел – на когото му е останало. J Ако нямате - идвате ми с кюфтенцата на гости. Аз все още имам винце. J

Продукти: Смляно месо - 70% свинско + 30% телешко, общо 1 кг, яйца – 1-2 бр. в зависимост от големината им, 1 малка глава кромид лук, 1-2 скилидки чесън, 1 с.л. накълцан пресен магданоз, кашкавал – 100 г, 1 дебела филия бял хляб /1 пръст/, без кората, 100 мл сухо бяло вино, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2-3 щипки смлян бахар, 1 с.л. сол, 2 сухи люти чушки, изчистени от семето и счукани на ситно.
Олио за пържене /печене/.

Начин на приготвяне: Скилидките чесън пресоваме и ги накисваме за 3-4 часа в 50 мл бяло вино. После прецеждаме - използваме само виното. Филията хляб накисваме в останалото част от виното – 50мл .
Смиламе месото. Омесваме го добре с яйцата, подправките, солта, накиснатия хляб, настърганият кашкавал, прецеденото вино и счуканите люти чушки. /Понякога тази цялата смес отново прекарвам през машинката за мелене на месо./ Горната част на каймата намазваме с малко олио за да не изсъхне, поставям в съд, покривам с фолио /капак/ и оставям в хладилника за едно денонощие. Обикновено меся каймата вечерта , на другата вечер само я примесвам и на по следващия ден приготвям кюфтетата.
Отделяме от каймата парчета по 60-70 г и правя кюфтета с ръце предварително потопени в студена вода.
Ако, ще се пекат на фурна или скара, ги намазваме от всички страни с олио. Печем във фурната на предварително загрята на 180 градуса около 25-30 мин.
На скара печем като предварително намазваме с мазнина /сланина/ скарата. Върти се 4 пъти.
Пърженето в сгорещено олио /да цвърчи/ на умерено силен огън.
Понякога, когато ми се намира, слагам в кюфтетата прясно накълцани джоджен и чубрица.

Налейте си хубаво червено домашно вино, НАЗДРАВЕ ! и

Пържени

Пържени



Печени на фурна
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар