Продукти:
1 бр. къдрава маруля, 1
стрък пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 малка краставица, 1 среден домат, 1-2
с.л. зехтин /олио/, 1 с.л. оцет, сол на вкус.
Маслини по желание.
Начин
на приготвяне: Ако
къдравата зелена маруля е от градината Ви, само я почистете от корените и
измийте. Ако сте я закупили, поставете я с листата надолу в дълбок съд със
студена вода и нека престои така поне 4 часа. После отделете листата и ги
нарежете на дребно. Краставицата обелете и нарежете на дребно, домата,измийте,
почистете и също нарежете на по дребни парчета. Лукът и чесънът, почистете,
измийте и нарежете. Омесете всичко, без
да мачкате.
Поръсете със сол и омесените зехтин и оцет.
Разбъркайте. Украсете с маслини по желание.
С варени яйца и прясно сирене, без домати, но с репички |
Налейте
си студена ракия и Добър апетит!
Можете, по желание да си сложите в салатата нарязани
парчета прясно сирене, варени яйца, репички.
Същата салата става идеална и с използването на пресен спанак и различни кълнове или каперси.Това са две класически, вкусни салати.Но могат да се разнообразят с добавка на различни диви растения - киселец, листа от иглика или други.Има още време докато се появят и те по градините.
ОтговорИзтриванеПоздрави !