понеделник, 23 февруари 2015 г.

Картофени кюфтета с прясна коприва

Имат специфичен зелен цвят от зеленината в тях
Продукти: 1 кг картофи, 150 г сирене /по желание/, 2 яйца, 2 средни стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 с.л. накълцан пресен магданоз, 2 шепи коприва – около 300 г, ½ ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. с връх сол.

Панировка -  2 яйца, 50 мл бира,щипка сол, брашно за овалване – 1 ч. мазнина /олио/ за пържене.

Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Обелваме ги и настъргваме на ренде, когато изстинат напълно. Сиренето също на настъргваме на ренде. Нарязаният лук, чесън, две яйца, стритата със сол попарена коприва /само връхчетата на млада коприва използваме/  и двете супени лъжици разтопено краве масло пасираме, и прибавяме към картофите. Добавяме сол на вкус, чер пипер, магданоз и омесваме добре. Оставяме обърканата смес 1 час да престои на студено в покрит съд.
Две яйца разбиваме на пяна с 50 мл бира и щипка сол.
Оформяме кюфтета с навлажнени ръце със студена вода, овалваме в пресято брашно, топим в разбитите яйца и пържим в сгорещено масло.
Готовите кюфтета сервираме с кисело мляко.

Връхчета млада коприва

Понякога в кюфтетата прибавям и накълцана прясна /стрита суха/ чубрица.
Добър апетит!

4 коментара:

  1. С тази коприва в кюфтетата подсказваш за пролетта! Аз ги пека, малко по-сухи стават, но пак са хубави. Твоите са много апетитни!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стават и със спанак. Но първо трябва да се задуши в малко масълце за разлика от копривата.
      Благодаря! Поздрави!

      Изтриване
  2. О, копривата ми е любима! Верно ли намери прясна вече, Иван?
    Страхотно, не ми е хрумвало!

    ОтговорИзтриване
  3. Още утре ще се поразтършувам в градината, дали не е покарала копривата.:)
    Благодаря за рецептата, Ванка!

    ОтговорИзтриване