сряда, 18 февруари 2015 г.

Торта с готови блатове и крем тирамису

Не съм привърженик на тортите с готови блатове. Но когато обстоятелствата Ви притиснат и нямате много време да приготвите сладичко за гостите, ето един вариант.

Продукти: готови блатове – 3 бр. правоъгълни или кръгли.
Крем - 3 големи яйца, 100 г захар, 80-100 мл ликьор Марсала, Амарето,  500 г маскарпоне,  200 г течна сметана 35% + 4 с.л. пудра захар.
За поръсване - настърган шоколад 

Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят в подходящ съд издържащ на висока температура. Слагаме тенджера с вода да заври. Купата с жълтъците се слага над водата. Добавяме към тях ликьора Марсала. Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти. Отнема около 20 мин., може и по малко. Не трябва да тече като струйка, а да пада едва, едва от лъжицата на парцали. Отнемаме от огъня и оставяме да изстине напълно. През това време разбиваме Маскарпонето в друг съд, добавяме на части кремът с жълтъците при непрекъснато бъркане. След това разбитата с пудра захар сметана и накрая разбитите на сняг белтъци.
Редим блат, крем докато свършат и от всички страни намазваме с крем. Отгоре поръсваме с настърган шоколад. Оставяме в хладилник за 3-4 часа. Готово.

Добър апетит!
Може да сиропирате блатовете с подсладено кафе. Кремът става и със заквасена сметана, но се получава по сбит, не така пухкав.

Няма коментари:

Публикуване на коментар