Аз дълги години правя меденки по рецепта от книгата на Добрина Венкова, меденки, които са близки по състав и приготвяне с тези от рецептата на Ванчето. Надявам се и Вие да им се насладите.
Продукти: 2
бр. яйца – средно големи, 150 г пудра захар, 100 мл олио, 150 г мед, 1
чаена лъжица сода бикарбонат с връх, 1 – 1.5 чаени лъжици канела, 450 г
брашно.
За
крема: 120 г краве масло, 5 с.л. пудра захар, 5 с.л. прясно
мляко, смелени орехи на вкус – около 1/2 - 2/3 ч.ч.
Начин
на приготвяне: Яйцата се разбиват до побеляване със
захарта. Прибавят се олиото, медът, содата, канелата и брашното. Замесва се
среднотвърдо тесто /може да поеме повече или по малко брашно от гореописаното.
Ориентир ще Ви бъде твърдостта на тестото/.
Правят се топчета от тестото с големината на орех и се овалват с ръце намазани с олио. Изпичат се до бледорозово в тава намазана с олио на умерена температура – 180 градуса. След като поизстинат се издълбават малко от широката страна и трохите се събират.
Правят се топчета от тестото с големината на орех и се овалват с ръце намазани с олио. Изпичат се до бледорозово в тава намазана с олио на умерена температура – 180 градуса. След като поизстинат се издълбават малко от широката страна и трохите се събират.
Крем:
Маслото със захарта се разбива до побеляване. Трохите се смесват с млякото и разбитото масло. Всичко
се разбърква и се пълнят бисквитите в издълбаната част. Слепват се две по две.
По ръбовете се овалват в смелени орехи. /Друг вариант е смелените орехи да се
прибавят към крема и да не се овалват ръбовете./
Понякога ги топвам от едната страна в разтопен шоколад,
след като са слепени.
Добър
апетит!
Много са ми любими тези меденки!
ОтговорИзтриванеИ на мен! Винаги, когато си хапвам ми напомнят за бяла зима и Коледа.
ОтговорИзтриванеМного симпатични топчици си направил!
ОтговорИзтриванеС крема стават чудни меденки!
Поздрави!
Благодаря!
ИзтриванеМного, много любими!
ОтговорИзтриванеПравя ги почти винаги за Коледа.
Поздравления за доброто изпълнение!
Благодаря! И аз много ги обичам.
ИзтриванеПрипомних си времето на соца когато всяка неделя правехме нещо за децата..Божествени са
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Бяха хубави времена с щасливо и спокойно дество. Сега определено ни липсва спокойствието и сигурността, но пък ни остава да си хапваме тази сладост и спомените. :)
ИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, че се отбихте тук! :)
ИзтриванеЗдравейте! Благодаря за хубавата рецепта! Направих ги и много ги харесахме всички вкъщи. Искам да попитам колко дни издържат и в хладилник ли трябва да се съхраняват? Благодаря предварително! Елена
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря за доверието!
ИзтриванеМеденките издържат доста време ако не са слепени с крема. Проблемът е в крема, че той не издържа много време на открито. В затворен съд до 10-14 дни, на хладно. Да не е в хладилник.При мен стоят на терасата,която е закрита. Поздрави!
Благодаря Ви! Ще ги слепвам днес и ще ги съхранявам в кутия на хладно. За първи път правя меденки, но не и за последен. В завършен вид сигурно са още по-вкусни. Приятен ден и весели празници!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Елена
Здравейте, колко по-напред мога да приготвя тестото? Примерно, 2-3 дни може ли да стои в хладилника преди печене?
ОтговорИзтриванеЗдравей Анонимен!
ИзтриванеНикога не съм го правил от предните дни и съхранявал до изпичането му в хладилник. Приготвенето на тестото става бързо, за около 20 мин.
Така,че ми е трудно да отговоря дали ще има промени във вкуса на меденките, ако се приготви предварително тестото. За съхранението в хладилник 2-3 дни няма да има проблем. След изваждането му, го оставете на стайна температура да се отпусне и тогава печете.
Успех!
За пръв път правих меденки,останах много доволна, а и не само аз. Благодаря ви.
ОтговорИзтриванеТова е вече и моята рецепта за меденки.
Благодаря за доверието! Весело посрещане на Новата година!
Изтриване