петък, 14 март 2014 г.

Кифли


Продукти:  2 бр.яйца,  500 г бяло брашно, 50 г пудра захар, 40 г меко краве масло, 14 г суха мая, 2 ч.л. сол, 150 мл топло мляко, 14 мл хладка вода.

Още пудра захар за поръсване, твърд мармалад или пестил за пълнеж.

Начин на приготвяне:
С половината от топлото мляко залейте маята и оставете за 5мин. на топло да набъбне. Пресейте брашното, омесете със солта и пудрата захар.Направете кладенче. Добавете останалото топло мляко, маслото, водата и яйцата /на стайна температура/ Замесете за около 10 мин. меко нелепнещо тесто. Да бъде гладко и еластично. Ако е нужно добавете още брашно. В намазнен съд оставете тестото, покрийте и на топло да втаса за 40 мин., да усвои обема си. Изваждате и разделяте на 12 части. Разточвате леко, пълните с мармалад или пестил /не трябва да е рядък пълнежът/. Редите в тава застлана с готварска хартия. Оставяте отново да втасат 40 мин. оформените кифлички. Загрейте фурната до 220C.. Печете за 10 минути. След 5-6 мин. можете да покриете  фолио отгоре да не прегорят.  Изваждате и поръсвате  с пудра захар.

Добър апетит!

1 коментар: