понеделник, 3 март 2014 г.

Крем пита


Един вкусен и апетитен сладкиш. Рецептата е от книга на Добрина Венкова.Обичам го  в този вариант.
 
Продукти:

ЗА БЛАТА:
3 белтъка, 150 г захар кристал, 125 г разтопено краве масло,1 ч.л. амонячна сода, 500 г брашно.

ЗА КРЕМА:
1 л прясно мляко, 220 г захар кристал, 3 жълтъка и 1 цяло яйце /разделя се белтъка от жълтъка/, 120 г брашно, 2 бр. прахчета ванилия.

Начин на приготвяне:

Блат: - Разбиваме белтъците на сняг заедно със захарта. Прибавяме последователно разтопеното краве масло, амонячната сода, разтворена в 2-3 капки лимонов сок и пресятото брашно. Замесваме тесто. Разделяме го на 2 части. В тавичка с по голям диаметър – 30 см, намазнена и набрашнена Слагаме едната част, от тестото разточена с точилка. Надупчваме с вилица добре и печем в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса до порозовяване. Отне ми около 20 мин. По същият начин се процедира и с втората част. След като се изпече, оставяме я в тавата да изстине.

Крем: – Половината от млякото се заварява, в другата половина се разтварят брашното и разбитите жълтъци. Бавно, чрез непрекъснато бъркане и на тънка струйка се прибавя във врящото на умерен огън мляко. След това се добавя захарта и ванилията. Варим докато се сгъсти – да няма пяна отгоре. Около 25-30 мин. на умерен огън. Като изстине се прибавя разбитият на сняг с 2 с.л. захар белтък. Обърква се добре с дървена лъжица. С крема се залива изстиналата кора и слага върху него втората. Отлежава 24 часа на хладно, след което се поръсва с много пудра захар, нарязва и сервира.



В къщи никога не го чакат повече от 6-8 часа. Затова е толкова сочен на снимката.


Добър апетит!

 

6 коментара:

  1. Сочен и апетитен сладкиш!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Честит прадник! Поздрави!

      Изтриване
  2. Честит празник, Ваньо!
    Чудесна е питата!
    Интересни са ми блатовете и ще ги опитам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. izglejda mnogo vkusno i originalno

    ОтговорИзтриване
  4. Хареса ми. трябва да го пробвам. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! И е много вкусно. Дори само блатът, без крема. :)

      Изтриване