петък, 13 юни 2014 г.

Тарт с кайсии и сирене бри.

Продукти:

За тестото:  175 г  брашно, плюс, 40 г брашно от бадеми или много ситно смлени бадеми, 20 г  пудра захар,1/3 ч.л. сол, 80 г  студено краве масло, 1 голям жълтък и 2-3 с.л. студена вода.

Плънка: 200 г сирене бри, 40 г изсушени червени боровинки /може и стафиди/, 6-7 големи добре узрели кайсии, 30 г  сурови бадеми, мед – 6-7 супени лъжици.

Намазване: 1 белтък и малко сол.

Брашно за поръсване.

Начин на приготвяне: Омесвате пресятото брашно със солта, пудрата захар и брашното от бадеми. Прибавяте нарязаното на дребни късчета студено краве масло. С ръще започвате да „стривате” докато се получат трохи. Прибавяте студената вода и замесвате гладко тесто. Слагате в найлонова кесийка за 30 мин. в хладилника.

Изваждате,върху набрашнена повърхност разстилате тестото и разточвате кръг с диаметър 28 см. Намазвате с разтопено масло тава с диаметър 20 см. и покривате с тестото дъното и стените. Надупчвате с вилица дъното, намазвате навсякъде с разбитият с малко сол белтък, слагате попарените и оцедени червени боровинки  /трябва да са сухи/, покривате с резенчета сирене бри и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 15 мин. Изваждане и подреждате отгоре с кайсии, предварително измити, почистени от костилките и нарязани на четвъртинки. Печете още 20 мин. на 190 градуса. Изваждате, поръсвате с попарените и обелени бадеми, заливате отгоре с разтопен /течен/  мед.

 
Добър апетит!

Можете да приготвите тарта с плод от смокини или праскови и 250 гр. бутер тесто.
Тарт със смокини и сирене бри.
 

6 коментара:

  1. Ванка, чудесна идея за използване на сирене Бри!
    Хубави уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Това е страхотно! Уцелил си точно моя вкус! Благодаря Ванка, наистина е превъзходно това!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда божествено! Имайки предвид и съставките - и на вкус ще е така!

    ОтговорИзтриване