вторник, 17 юни 2014 г.

Лятна манджа с печен пипер, патладжан и домати

Вече почти дойде календарното лято. Зеленчуци в градината и на пазара колкото искаш. В тези горещини човек с неохота си хапва месо. Днешното предложение е за една лятна манджа.

Продукти:
700 г домати, 600 г патладжан, 1.200 кг пипер- червен и зелен, 4 средни глави лук, 1 малка глава чесън, 1 резенче целина, 1 малък морков,2 с.л. нарязан пресен магданоз, 2 с.л. с връх брашно, 1 ч.л. с връх червен пипер, 1/3 ч.л. смлян черен пипер,1 ч.л. подправка за зеленчуци, 60 мл олио, малка бучица – 20 г краве масло, 500 мл гореща вода, ½ ч.л. захар, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Опичаме пипера и патладжана. Обелваме ги, изчистваме от дръжки и семето /пипера/.Нарязваме на дребни парчета. Оставяме да се оцеди патладжана. Нарязваме лука, чесъна, целината и моркова на дребно. Запържваме в сгорещеното олио. Добавяме пресятото брашно и червен пипер. Бъркаме енергично да не загори и доливаме постепенно с горещата вода. Прибавяме настърганото на едро ренде домати и след като заври намаляваме на умерен огън. Слагаме подправките, оставяме манджата да ври 10 мин. като бъркаме периодично. Следват нарязаните печени зеленчуци, магданоза и солта. Оставяме да къкри още 10мин. Малко преди да свалим от огъня прибавяме кравето масло и захарта.



Сервираме с резенче прясно сирене.

Добър апетит!
Може към зеленчуците да добавим обелена и изчистена от семето тиквичка или други зеленчуци по Ваш избор. Въпрос на вкус.


4 коментара:

  1. Тази лятна манджа ми напомня детството. Моята баба ни я приготвяше, когато бяхме при нея. Сега с удоволствие ще си я сготвя и аз и похапвайки ще се върна в миналото.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна манджичка!
    Не само, че ми напомни детството, ами и си я направих на зимнина в бурканчета. Пропуснах подправките и брашното, с които мога да овкуся през зимата в прясно състояние.
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието! Радвам се,че Вие допаднала. Поздрави!

      Изтриване