Продукти: 700 г домати, 600 г патладжан, 1.200 кг пипер- червен и зелен, 4 средни глави лук, 1 малка глава чесън, 1 резенче целина, 1 малък морков,2 с.л. нарязан пресен магданоз, 2 с.л. с връх брашно, 1 ч.л. с връх червен пипер, 1/3 ч.л. смлян черен пипер,1 ч.л. подправка за зеленчуци, 60 мл олио, малка бучица – 20 г краве масло, 500 мл гореща вода, ½ ч.л. захар, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Опичаме пипера и патладжана. Обелваме ги, изчистваме от дръжки и семето /пипера/.Нарязваме на дребни парчета. Оставяме да се оцеди патладжана. Нарязваме лука, чесъна, целината и моркова на дребно. Запържваме в сгорещеното олио. Добавяме пресятото брашно и червен пипер. Бъркаме енергично да не загори и доливаме постепенно с горещата вода. Прибавяме настърганото на едро ренде домати и след като заври намаляваме на умерен огън. Слагаме подправките, оставяме манджата да ври 10 мин. като бъркаме периодично. Следват нарязаните печени зеленчуци, магданоза и солта. Оставяме да къкри още 10мин. Малко преди да свалим от огъня прибавяме кравето масло и захарта.
Сервираме
с резенче прясно сирене.
Добър апетит!
Може към зеленчуците да добавим обелена и изчистена от семето тиквичка или други зеленчуци по Ваш избор. Въпрос на вкус.
Тази лятна манджа ми напомня детството. Моята баба ни я приготвяше, когато бяхме при нея. Сега с удоволствие ще си я сготвя и аз и похапвайки ще се върна в миналото.
ОтговорИзтриванеХубави спомени от доброто старо време. :)
ИзтриванеСтрахотна манджичка!
ОтговорИзтриванеНе само, че ми напомни детството, ами и си я направих на зимнина в бурканчета. Пропуснах подправките и брашното, с които мога да овкуся през зимата в прясно състояние.
Благодаря
И аз благодаря за доверието! Радвам се,че Вие допаднала. Поздрави!
Изтриване