Продукти: 1 морков, 1 глава кромид лук, 500 г
кайма, 1ч.ч. 250 мл ориз, 2 ч.ч. 250 мл вода, 1 ч. л. сладък червен пипер, 12
броя червени чушки- средни, 1 с.л. лютеница, 1 скилидка чесън, ½ ч.л. стрита
чубрица, ½ ч.л. кимион, ½ ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. нарязан пресен магданоз,
1 с.л. сол, 100 мл олио
250 мл вода за печенето и резенчета домат.
Начин
на приготвяне: Нарязваме лукът, чесънът
и морковът на ситно. Задушаваме ги в 2 с.л. олио, докато лукът стане „стъклен”. Слагаме
червеният пипер и бъркаме енергично 40 сек. След което прибавяме „надробената”
кайма и лютеницата, размита с малко вода. Бъркаме докато стане на трохи. Овкусяваме с чубрица, кимион, черен пипер,
посоляваме със сол и разбъркваме.
Загряваме в отделен съд 4 с.л. олио, прибавяме измитият
и подсушен ориз. Позапържваме леко и наливаме постепенно 2 ч.ч. хладка вода.
Бъркаме на умерен огън докато оризът поеме напълно водата. Посоляваме и
прехвърляме при каймата. Добавяме нарязаният магданоз и объркваме. Оставяме да
изстине леко.През това време измиваме и почистваме от семенната част чушките.
Напълваме ги с сместа от ориз и кайма и запечатваме отвора с резенче домат. Подреждаме в тава, заливаме с 250 мл вода и поръсваме чушките с малко олио. Печем 20 мин. на 230 градуса. След което обръщаме чушките и изпичаме от другата страна още 20 мин.
Поднасяме със сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар