неделя, 8 юни 2014 г.

Мусака с патладжани

Продукти: 600 г кайма - смес /60 процента телешка – 40 процента свинска/, 1 кг патладжани, 2 глави кромид лук, 500 г картофи, 4 бр. домати, 1 глава чесън, 1 к.ч. ориз, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 връзка пресен магданоз, черен пипер и сол на вкус, олио за пържене на патладжаните и картофите.

Заливка – 3 яйца, 1 ч.ч. /250 мл. / кисело мляко, 2 с.л. брашно / с връх/, 80 г настърган кашкавал.

Начин на приготвяне: Нарязваме обелените патладжани по дължина, осоляваме ги и оставяме да отлежат 30-40мин. да се оцеди горчивата течност. Леко ги изпържваме в олио – до порозовяване. Отцеждаме ги от мазнината. Изпържваме обелените и нарязани картофи. Отцеждаме. В 4 с.л. олио запържваме до омекване нарязаният лук и ориза, доливаме съвсем малко гореща вода и слагаме каймата на малки парченца. Поръсваме с червения и черния пипер, сипваме настърганите домати, накълцаните скилидки чесън и нарязаният магданоз. Посоляваме, ако е необходимо и задушаваме около 7-9 мин. Отцеждаме от мазнината. В продълговата тавичка редим ½ от патладжаните, Върху тях всичките картофи, плънката от каймата и накрая покриваме с останалите патладжани. Наливаме около 100 мл гореща вода и печем 25 мин. на умерена фурна - 200 градуса  Изваждаме, изсипваме отгоре заливката и печем още 15 мин. до получаването на розова коричка.

Добър апетит!


 

2 коментара:

  1. Интересна е и заливката. За първи път виждам, че на заливката мога и кашкавал да прибавя. Ще я ползвам рецептата, независимо дали е с патладжан мусаката или не. Благодарности!

    ОтговорИзтриване