Начин на приготвяне: Измийте добре
зелето. Отстранете „пънчето” и нарежете на дребно. Накълцайте лука, целината и
чесъна на ситно. Настържете доматите на едро ренде, като отстраните обвивката.
Сложете олиото в широка, дълбока тендджера да
се загрее на силен огън. Добавете нарязаните лук, целина и чесън. Пържете лука
докато омекне – стане прозрачен. Добавете червеният пипер, бъркайте 30 сек. и
добавете водата. Намалете на слаб огън. Добавяйте постепенно стритото с малко
сол нарязано зеле. Бъркате. Сложете стритата чубрица и дафиновият лист.Оставете
да къкри 30 мин. под похлупак, като периодично разбърквате.
След това добавете, настърганите домати,
нарязаните парчета сухи домати и стафидите. Разбъркайте и захлупете. Оставете
още 30 мин. зелето да омекне напълно и поеме отделената течност. Не забравяйте
да разбърквате.
5-6 мин. преди да свалите ястието от огъня
добавете сол на вкус /ако още има нужда/, нарязаният магданоз, чер пипер и по
желание 1/3ч.л. лимонтозу. Зелето обикновено сладни, не на всички допада този
вкус и затова предлагам да се подкисели с лимонтозу, може и лимонов сок. Аз
лично не слагам, харесва ми сладникавият вкус.След като свалите ястието от огъня, оставете го захлупено 20 мин. да постои и сервирайте. Много му ходят люти чушлета – сурови, печени, пържени.
Добър апетит!
Чудно, чудно! Не съм пробвала зеле със стафиди и с риск домашните да ме изгонят :) ще пробвам непременно! А колко обичам комбинацията прясно зеле с люта чушка...
ОтговорИзтриване