2 кг. вишни.
- 2 кг захар
- 10 г лимонена киселина – 2 ч.л.
- 2 чаши вода – 400 мл
Начин на приготвяне: Изберете си добре узрели / „напращели” :) / вишни. Измийте ги на
течаща студена вода, извадете костилките /накрая ги прецедете и сока сложете
при вишните/ и поставете в дълбок широк съд. Посипете ги със захарта, захлупете
и оставете да престоят 24 часа. Бъркайте ги периодично да се стопи захарта.
Сложете на силен огън, налейте 400 мл вода и варете
при постоянно бъркане 13 минути. Не трябва да има пяна. Ако се появи по рано,
снемете и прецедете течността през марля или фина цедка. Три минути преди да
свалите от огъня добавете лимонената киселина. Налейте в затоплени стъклени
бутилки /аз ги затоплям на 50 градуса във фурната, когато сложа да се варят
вишните/. Затворете и ги оставете легнали до изстудяването им.Съхранявайте на хладно място. Могат да издържат така до 1 година.
Сиропа се консумира разреден със студена вода /газирана/ в съответствие с Вашият вкус. Обикновено го разреждам 1 към 6.
Наздраве!
Останалият плод можете да не го хвърляте, а да си направите сладко по тази рецепта.
Аз друго не пия, но ей за това човек убивам - обожавам. Не съм пила от години...(рев)!
ОтговорИзтриванеВесе, ела ми на гости. След 10 дни ще правя нова доза. :)
Изтриване