петък, 28 ноември 2014 г.

Баклава

Баклавата е слоест десерт , направен от тънки листи тесто, които са покрити с масло и положени на пластове в правоъгълна или кръгла тавичка. Помежду тях с пълнеж от ситно нарязани орехи или шам фъстък, изпичат се до златистокафяво и след това се сиропират със сироп от захар, сок от лимон с подправки и розова вода. Както при всяка храна в различните региони  си има различия в съставките и начина на приготвяне.
Широко е разпространен в кухните на източните народи, предимно на турски, арменски, азербайджански, арабски и татарски. Много е популярен на Балканите, в Турция , Армения, Азербайджан , Иран , Таджикистан , Туркменистан и Узбекистан.
Според историка Нури Джанли, първото споменаване на сладкиша датира от XV век : «Традицията на приготвяне на тънки листи от тесто за баклава дойде от асирийците» . В готварската книга на музея на османските султани в двореца Топкапъ е съхранен запис от времето на султан Фатих, съгласно който първата баклава била приготвена в двореца през август 1453 г. Твърди се, че на султана толкова му се усладило изобретението на готвача, че той пожелал рецептата да се увековечи. Оттогава баклава в Турция се приготвя за всеки празник.
Според  друга версия, баклавата е изобретена в Мала Азия през VIII век преди новата ера. Гръцки моряци и търговци вкусили от прелестите на това кулинарно изкушение били толкова очаровани, че донесли рецептата в Атина. Версии и легенди за нея колкото щеш, предмет на национални спорове също. Едно не може да се отрече – че е вкусен и уникален десерт.

Ето най простият вариант за приготвянето й.

Продукти: 400 г фини кори за баница, 125 г краве масло, 3 ч.ч. /200мл/ счукани орехи, 1 равна ч.л. канела.
Сироп – 650 мл вода, 650 г захар, 1 ч.л. лимонов сок, 1ч.л. розова вода, 1 прахче ванилия

Начин на приготвяне: Всяка кора се намазва с разтопено масло и се поръсва със счукани на дребно орехови ядки. Навива се на руло, което се нарязва на парчета с дължина 2.5 – 3 см . Последните се нареждат в намазнена тава. Баклавата се пече на 180 градуса до златисто, около 20-25 мин., като се внимава да не прегори отгоре. Охлажда се и се залива с горещия сироп.
Водата и захарта се заваряват 10 мин. на умерена температура. Малко преди свалянето от огъня се прибавят лимоновият сок, розовата вода и ванилията.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Изглежда чудесна! Идвам ти на гости щом има такава вкусотия!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ванка, чакай да ти кажа как баба ми казваше на този вид баклава. "Улорто". Голям майтап, нали? Нямам идея какво значи това.

    Прекрасна е баклавата ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Йоли!
    Върастните хора са винаги по мъдри. Така казваше покойната ми баба - царство й небесно.
    Направо е майтап. :) Да си призная честно - не знам какво означава "Улорто".
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване