източник |
При Мъстеницата ширата /прясно изцеденият гроздов сок/ се пресича с 1 ч.л. пресята дървена пепел. В моята рецепта не е нужно това, а само да имате под ръка прясно изцеден гроздов сок, пресни орехови ядки и хубави стафиди.
Продукти:
2.2 л. прясно изцеден гроздов сок /шира/, 5 с.л. брашно с връх – около 100 гр.,
½ ч.ч. пресни орехови ядки /може да сложите и повече/, 50 гр. стафиди, 1
ванилия.
Начин
на приготвяне: Слагате на умерен огън да се вари 2 л.
шира / добре прецедена през тензух/ и бъркате периодично докато остане
половината – 1 л. Отема около 45 мин.
Брашното /ако желаете добавете 1-2 с.л. захар в
зависимост от сладостта на ширата/ размийте с 200 мл. студена шира. Свалете от
огъня врящата шира /останала вече на половина/ и на тънка струйка при постоянно
бъркане прибавете размитото брашно. Върнете обратно на огъня /умерен/ и
бъркайте докато се сгъсти. В края на варенето прибавете в крема натрошените
орехови ядки, ванилията и попарените и оцедени стафиди. Свемете, разсипете в
купички и оставете на хладно да изстине напълно. Сервирайте студен.Можете да залеете студеният крем при поднасяне с карамел – разтопени бучки захар с малко краве масло до светло кафяво.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар