Начин на приготвяне: Обелваме и настъргваме ябълките на едро ренде. Прибавяме 3 с.л. захар. Слагаме на силен огън и бъркаме около 5 мин. Сваляме и прибавяме канелата. В дълбок съд нареждаме накиснатите в подсладено с 1 с.л. захар мляко 6 броя бисквити. Половината от настърганите ябълки ги разстиламе върху тях.
Млякото и захарта - 9 с.л. ги слагаме да заврат, след което на тънка струя прибавяме гриса. Намаляваме огъня на умерен и бъркаме докато грисът се сгъсти. След като снемем от нагревателния уред прибавяме ванилиите. Изсипваме върху наредените бисквити и ябълки половината от гриса, Слагаме пласт от омесени – останалата ½ от ябълките, ¾ ситно счукани от останалите бисквити и ½ ситно счукани орехи. След това отново другата половина от гриса и най-отгоре останалите захар, бисквити и орехи, ситно счукани. Покриваме с фолио и оставяме на студено 8 часа. Цялата процедура трябва да се прави бързо за да не изстине гриса. Трябва да го разпределите в съда докато е горещ.
Добър апетит!
Вчера, последният път когато правиш този вкусен сладкиш направих
някои „подобрения” в рецептата. Нямах под ръка бисквити, а в дъжда не ми се
ходеше до магазина. Но имах бишкоти „Савоярди” и ме осени идеята.
20 бр. бишкоти „Савоярди” вместо бисквити, 1 ч. ч. 250 мл. захар + 3 с.л. с връх за ябълките, 3 с. л. стафиди, 3/4 ч. ч. счукани орехи. Другото си е същото.
Наредих в продълговата тавичка с падащи стени 14 бр. бишкоти на дъното, леко накиснати от двете страни в 100 мл прясно мляко, подсладено с 1 с.л. с връх захар и разстворено в него 1 равна ч. л. какао. Отгоре сложих половината настъргани ябълки /обработени според рецептата/, стафидите. После ½ от топлия грис, омесените - 6 бр. счукани бишкоти, счукани орехи и останалата част от ябълките. Най отгоре сипах другата половина от гриса.
с топинг |
Още веднъж добър апетит!
с крем с горена захар |
И двата варианта много ми допаднаха. Апетитно и многоооо ще е вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздравления и благодаря за хубавата рецепта!
Последното парченце за мен, моля!
ОтговорИзтриванеМай ще трябва да правя отново сладкиша, че не останаха парченца. :)
ИзтриванеДобър! Няма начин, трябва да се прави, а и изглежда мнооого апетитно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря.
Това много ми хареса ! :) Тези дни ще го направя ! ! Малко разнообразие не е излишно ! :)
ОтговорИзтриване