събота, 1 ноември 2014 г.

Тути фрути – домашен ликьор асорти

Този домашен ликьор е на особена почит у нас. Заедно с вишновката. Дълго се прави и бързо свършва. Всички го обичат – от малки до големи, както се казва.

Продукти: Нарязани плодове без костилки, домашна ракия, захар, ром, ванилия на прах, канела.
Начин на приготвяне: Избирате си чист съд, който се затваря с капачка. Обикновено пластмасова бутилка 10 или 20 л. И започвате от м. май да слагате по 1 чаша нарязан плод /тези които имат костилки, остранявате последните/, 1 чаша домашна ракия, щипка ванилия, щипка канела. Така чашка по чашка до 10 октомври. Бутилката трябва да е пълна 2/3 от обема си и да е постоянно затворена. Държи се в помещение с хладна температура /мазе/. Да не се излага пряко на слънцето.
В първият ден на ноември прецеждате течността, като я филтрирате през 2-3 пласта марля.
Прави се захарен сироп. На 1 л. прецедена течност – сироп от 350 гр. захар, 100 мл. вода. Добавяте и 80 мл. ром.

Сиропът трябва да кипне, после наливате прецедената ракия от плодовете и накрая рома. Разбърквате, оставяте да изстине НАПЪЛНО и пълните в подходящи бутилки /най добре стъклени/. Запечатвате /затваряте/.
Чудесно върви към сладкиши, дребни сладки. Можете по малко да слагате при направата на торти и други сладости.
Ликьорът по Ваш вкус можете да си го правите само със сезонни плодове месец за месец, но те трябва да престоят в ракията поне 21 дни. Става и само от цитрусови. Просто може да дадете воля на фантазията и вкусът си.

Важното е само да спазите правилото 1 л. прецедена течност, 350 гр. захар, 100 мл. вода, 80 мл. ром.
 
Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар