Продукти:
Нарязани плодове без костилки, домашна ракия, захар, ром, ванилия на прах,
канела.
Начин
на приготвяне: Избирате си чист съд, който се затваря с
капачка. Обикновено пластмасова бутилка 10 или 20 л. И започвате от м. май да слагате по 1 чаша нарязан
плод /тези които имат костилки, остранявате последните/, 1 чаша домашна ракия,
щипка ванилия, щипка канела. Така чашка по чашка до 10 октомври. Бутилката трябва да е пълна 2/3 от обема си и да е
постоянно затворена. Държи се в помещение с хладна температура /мазе/. Да не се
излага пряко на слънцето.В първият ден на ноември прецеждате течността, като я филтрирате през 2-3 пласта марля.
Прави се захарен сироп. На 1 л. прецедена течност – сироп от 350 гр. захар, 100 мл. вода. Добавяте и 80 мл. ром.
Сиропът трябва да кипне, после наливате прецедената ракия от плодовете и накрая рома. Разбърквате, оставяте да изстине НАПЪЛНО и пълните в подходящи бутилки /най добре стъклени/. Запечатвате /затваряте/.
Чудесно върви към сладкиши, дребни сладки. Можете по малко да слагате при направата на торти и други сладости.
Ликьорът по Ваш вкус можете да си го правите само със сезонни плодове месец за месец, но те трябва да престоят в ракията поне 21 дни. Става и само от цитрусови. Просто може да дадете воля на фантазията и вкусът си.
Важното
е само да спазите правилото 1 л. прецедена течност, 350 гр. захар, 100 мл.
вода, 80 мл. ром.
Няма коментари:
Публикуване на коментар